Iklan

Zoutwinning op Bali

Bali Gids Tours
Monday, June 20, 2022 Last Updated 2022-10-09T15:19:56Z

Kusamba dorp beroemd om zijn zoutwinning. Kusamba ligt in het oosten van Bali, in de buurt van goa lawah ( vleermuizen grot tempel). Je loopt langs de kust van kusamba dorp om deze eeuwenoude techniek te bezichtigen.

Kusamba Beach wordt ook door lokale bevolking gebruikt als een traditionele boothaven naar de eilanden Nusa Lembongan en Nusa Penida. Maar als je met een speedboot of fastboat wilt nemen, dan kan dat ook vanaf de Padangbai haven en Sanur. Kusamba Beach speelt een belangrijke rol bij het stimuleren van de economie in Klungkung Regency.

Op het strand van Kusamba, kunt je ook nog een aantal vissers zien die naar zee met traditionele boat varen om vis te vangen

Naast de schoonheid van het strand kunt je hier een traditioneel zoutwinning proces bekijken. Hier wordt organisch zout geproduceert met een goede smaak en goede kwaliteit.

Traditioneel zoutwinning proces:

Nat zwart zand, dat rijk is aan zout, wordt eerst in emmers aan juk de zee uitgedragen en uitgespreid op vlakke terassen langs het strand. Na het drogen wordt het zand in een groot vat van palmbomenhout in de hut gedaan. Vervolgens laat men zee water door het zand sijpelen, zodat er helder, zout water uitkomt dat vervolgens in uitgeholde kokosstammen wordt gedaan op lage platforms in rijen naast de hutten.

In de brandende hitte van de zon verdampt het grootste deel van het water en houdt men een zoutbrij over die verder wordt verwerkt tot zoutkristallen. Dit zout heeft een hartige smaak en is rijk aan mineralen.  Ideaal om te strooien over bereide gerechten zoals groenten, vis, gegrild vlees en etc.

Als het weer mee werkt neemt het hele proces twee dagen in beslag. De zoutwinner kan in het droge seizoen negen tot tien kilogram zout per dag produceren.

Het grove, witte zeezout, dat gebruikt wordt om vis te zouten, niet als tafelzout, wordt verkocht aan distributeurs die het op hun beurt verkopen op de markten van klungkung regio, Amlapura regio en Nusa penida

Traditionele zoutwinning als toeristische bestemming

Zoutboeren worden tegenwoordig zeldengevonden. Dus hebben deze plaats een groot potentieel om een toeristische bestemming te worden. In Kusamba Klungkung kunt u alle details van het zoutwinningproces vinden, Dus maakt uw vakantie anders en interessant.

Elke dag komen er altijd toeristen langs om getuige te zijn van de activiteiten van zoutboeren in Kusamba Klungkung. Een ander ding dat kan worden genoten in dit gebied is de natuurlijke schoonheid van de blauwe zee, in de verte zijn de bergen van het eiland Nusa Penida te zien, de rustige strandsfeer kan rust en schoonheid vinden, kan een ideale natuurlijke strandrecreatie zijn plek om te ontspannen.

Als je een excursie naar het Oost-Bali hebt, kun je een aantal mooie bezienswaardigheden bezoeken. de reis vanuit zuid Bali naar het oosten kunt je veel mooie plekken bezoeken bijvoorbeeld: Taman Safari en Marine Park, Goa Lawah ( vleermuizen grot tempel), Kusamba zoutwinning, Padang Bai strand , Blue Lagoon, candidasa, white sand beach, Taman Soekasada, Tirta Gangga en Lempuyang tempel. Lempuyang tempel is een van de beroemde tempel van Bali. Vanop de tempel kan je uitkijken over de Agung Vulkaan en er staat een bekende poort die de klinkende bijnaam 'poort tot de hemel' gekregen heeft.

Reviews
reviews
  • Zoutwinning op Bali

Trending Now

Iklan