Iklan

Penglipuran Traditioneel Dorp op Bali

Bali Gids Tours
Wednesday, June 15, 2022 Last Updated 2022-10-03T02:52:05Z

Penglipuran Dorp

Penglipuran is een van mooie bezienswaardigheden van Bali. Dit is een van traditioneel dorp van Bali. Het dorp ligt circa 45 kilometer ten noorden van Denpasar en 6 kilometer ten noorden van Bangli. Zoals elk traditioneel dorp is het gebouwd op gebruikelijke wijze, dit houd in dat de hoofdstraat altijd van zeezijde (het zuiden) naar bergzijde (het noorden) loopt.

De architectuur van gebouwen en landverwerking volgt ook nog steeds het concept van Tri Hita Karana, de filosofie van de Balinese samenleving met betrekking tot de balans van relaties tussen God, mensen en hun omgeving. Penglipuran Village is erin geslaagd toerisme op te bouwen waarvan al hun gemeenschappen profiteren zonder hun cultuur en tradities te verliezen.

Bovendorp:

Er is een oorsprongstempel te vinden, de Pura Puseh. De tempel is gewijd aan Brahma, de schepper van de wereld, en de vergoddelijkte oervoorouders van de mens. In het centrum van het dorp staan enkele openbare gebouwen waaronder de dorpstempel (Pura Desa), de vergaderhal (Bale Agung/Banjar).

Benedendorp:

Wanneer u de hoofdstaat in zuidelijke richting volgt, komt u in het benedendorp. Voorbij de laatste boerderij ligt in de richting van de zee de Dodentempel (Pura Dalem), de woonplaats van de doodsgodin Durga en het rijk van de aardse krachten. In de buurt ligt de begraaf- en verbrandingsplaats.

Bamboe Bos

In noordelijke richting is er, voorbij de tempel, een bamboe bos te vinden. Dit bamboe bos is verspreid over 75 hectare, en heeft verschillende soorten bamboe.

Geschiedenis

Penglipuran Village wordt verondersteld te zijn bewoond tijdens het bewind van I Dewa Gede Putu Tangkeban III. Bijna alle dorpelingen denken dat ze uit het dorp Bayung Gede komen. In die tijd waren de mensen van Bayung Gede mensen die experts waren in religieuze, douane- en defensieactiviteiten. Vanwege hun capaciteiten worden ze vaak naar het Bangli-koninkrijk geroepen. Maar vanwege de afstand bood het Bangli-koninkrijk eindelijk een tijdelijk gebied voor de mensen van Bayung Gede om te rusten. Deze plaats wordt vaak een Kubu Bayung genoemd. Kubu betekent "kamp" en "bayung" betekent mensen uit het dorp Bayung Gede. Deze plaats wordt toen beschouwd als het dorp waar ze nu wonen. Ze geloven ook dat dit de reden is die de overeenkomst verklaart tussen traditionele regels en bouwstructuur tussen het dorp Penglipuran en het dorp Bayung Gede. Wat betreft de oorsprong van het woord Panglipuran Village, zijn er 2 verschillende percepties die door de gemeenschap worden geloofd. De eerste is Penglipuran betekent "pengeling pura" met "Pengeling" betekent herinneren en "tempel" betekent voorouderlijke plaats. Bovendien zegt de tweede perceptie dat penglipura komt van het woord "pelipur" wat troost betekent en "lipur" wat ongeluk betekent. Dus in combinatie betekent penglipuran een plek voor troost. Deze perceptie ontstaat omdat de Bangli-koning dit dorp vaak bezoekt om te mediteren.


Huwelijk

Het huwelijk en de familielijn wordt gezien als iets dat heel belangrijk is voor de mensen van Penglipuran Village. De meerderheid van de mensen in Penglipuran Village trouwde ook met de mensen uit hun eigen dorp om de familielijn te behouden. Daarom is het grootste deel van de bevolking nog steeds verbonden door bloedverwanten met elkaar. Als er een man uit Penglipuran Village met een meisje van een andere clan/familie buiten Penglipuran Village trouwt, dan moet hij toch zijn verplichting als lid van de Penglipuran Village-gemeenschap nakomen.

Het aantal werven in dit dorp is 77 met 1 "karang memadu" (een speciale "pekarangan" voor familie die polygamie doet) en 76 "karang kerti". Karang Kerti betekent een plaats om God te dienen door een goed huwelijksleven te leiden.

Voor de mensen van Penglipran Village is polygamie of het hebben van meer dan één vrouw verboden en als taboe beschouwd. Als een persoon meer dan één vrouw heeft, moeten hij en zijn vrouwen verhuizen naar "karang memadu" die in het zuiden van het dorp Penglipuran ligt. Zijn rechten en plichten als onderdeel van de Penglipuran Village-samenleving worden ook ingetrokken.

Activiteiten in het Dorp

U kunt zelf een kijkje nemen in het dorp, Daar kunt u de huizen van Balinese mensen bekijken. Tijdens het bekijken van het dorp is het leuk om de activiteiten van de mensen binnen woonerf te gaan kijken en er misschien een drankje te nuttigen. De mensen zijn erg vriendelijk en open over hun woonsituatie. U kunt ook mooie wandeling in bamboo bos van het dorp maken.

Hoe kunt u naar het dorp bereiken

Dit traditioneel dorp is makelijk te bereiken van toeristische centra van Zuid-Bali, zoals Kuta, sanur en Nusa Dua, vanuit Ubud is ook makelijk. Van  Ubud naar Penglipuran dorp is circa 45 minuten met auto rijden. Met een huurauto plus een chauffeur en nederlands sprekende gids kunt u mooie en interessante excursie maken. U kunt nederlands sprekende gids via Bali Gids Tours regelen

Reviews
reviews
  • Penglipuran Traditioneel Dorp op Bali

Trending Now

Iklan