Iklan

Lempuyang Tempel, "Gate of Heaven" op Bali

Bali Gids Tours
Friday, June 24, 2022 Last Updated 2022-10-03T02:50:53Z

Deze plaats is inderdaad de meest populaire excursie bestemming op het eiland Bali. Vanop de tempel kan je uitkijken over de Agung Vulkaan en er staat een bekende poort die de klinkende bijnaam 'poort tot de hemel' gekregen heeft. De tempel poort staat ook in de westerse wereld bekend als "The Gates of Heaven". Bij helder weer ziet U de Agung vulkaan op de achtergrond en dat maakt een supermooi plaatje

Geschiedenis

De naam Lempuyang komt van het woord "lampu" wat licht betekent en "hyang" betekent een aanduiding voor God, dus Lempuyang betekent heilig licht van God. De Lempuyang-tempel is een van de oudste tempels van Bali. Volgens balinese oude manuscript/Lontar (palm bladen) Markandeya Purana werd de Lempuyang-tempel rond de 8e eeuw n.Chr door Rsi Markandeya gesticht.

De Lempuyang-tempel, ook bekend als Pura Penataran Agung Lempuyang, is een van de Sad Kahyangan Jagat of zes hoofdtempels waarvan wordt aangenomen dat ze de pilaren van Bali zijn , (group van de zes heiligste tempels van Bali). Andere tempels zijn Pura Besakih, Pura Gua Lawah, Pura Batukaru, Pura Pusering Jagat en Pura Uluwatu. Het woord "Sad" is afgeleid van het Sanskriet woord dat "zes" betekent en "Kahyangan" betekent "plaats van Goden".  Daarom zou "Sad Kahyangan" vertaald kunnen worden in "zes plaatsen van goden".

Pura Lempuyang vertegenwoordigt de richting van het oosten (purwa) en de kleur wit. Deze richting is gewijd aan de god Iswara. Volgens Balinese hindoe geloof heeft elk windrichtingen eigen god.

Lay-out van de Lempuyang-tempel

De Lempuyang-tempel of Pura Penataran Agung lempuyang ligt op de helling van de berg Lempuyang. Dit is een van de meest heilige natuurlijke punten in Bali.

De hele Lempuyang-berg is verdeeld in drie delen die overeenkomt met de Balinese kosmologie, de voet van de berg staat bekend als Sang Ananta Bhoga. Sang ananta boga is een symbool van de aarde en wordt beschouwd als berg van Brahma . Het middelste deel van de berg staat bekend als Sang Naga Basuki. Naga Basuki is een symbool van het water/zee en wordt beschouwd als de berg van Vishnu, terwijl de top van de berg bekend staat als Sang Naga Taksaka. Sang Naga Tatsaka is een symbool van de lucht en wordt beschouwd als de berg van Shiva. Het meest heilige punt van de berg Lempuyang is waar de Pura Lempuyang Luhur is gebouwd.

Pura Penataran Agung, ook staat bekend als Pura Silawana Hyang Sar, ligt in het midden van de berg;  terwijl aan de voet van de berg de Pura Dalem Dasar Lempuyang is gebouwd.

Het tempelcomplex is verdeeld in drie gebieden: het buitenste heiligdom van de tempel (jaba pisan of nistaning mandala), het middelste heiligdom (Jaba Tengah of Madya Mandala) en het binnenste hoofdheiligdom (Jero of Utamaning Mandala).

Toegang tot het buitenste heiligdom (jaba pisan) is gemarkeerd met een wit geschilderde candi bentar splitpoort.

Verschillende gebouwen (Balinese paviljoens) bevinden zich in het buitenste heiligdom, een daarvan is de rechthoekige balengong ("Gong Pavilion") waar de gamelans worden opgeslagen. Een andere paviljoen op deze binnenplaats is de bale kulkul waar de percussieve trommel om gebed op te roepen is geplaatst.

De toegang tot het middelste heiligdom (Jaba Tengah) is gemarkeerd met drie wit geschilderde paduraksa-portalen.  De ingang aan de linkerkant wordt gebruikt voor toegang, terwijl de ingang aan de rechterkant wordt gebruikt voor de uitgang.

De centrale deur is meestal gesloten en wordt alleen geopend tijdens het belangrijkste festival van de pura, b.v.  de tempel verjaardag of piodalan-festival.  Het centrale portaal is waar heilige voorwerpen, erfstukken en offers tijdens de festivaltijd kunnen passeren.

Alle drie de trappen die naar de paduraksa-portalen leiden, worden geflankeerd door mythische figuren van Naga. Sculpturen geïnspireerd op het epos van Ramayana, b.v.  van Arjuna, Bima en Yudhistira stippen het landschap van de trapklim.  Op het hoogste niveau hiervan bevindt zich het standbeeld van Krishna, de wereldse gedaante van Vishnu.

Het bovenste binnenste heiligdom (Jeroan) is de meest heilige binnenplaats van de Balinese tempel.

De binnenplaats van Pura Penataran Agung Lempuyang heeft verschillende meru-torens en pelinggih-heiligdommen die aan verschillende goden zijn gewijd.

Verschillende padmasana-lotus troon zijn gewijd aan de hoogste god van het hindoeisme, b.v.  de Sang Hyang Widhi en de goden van de Trimurti.

Hoe kunt je naar Lempuyang bereiken

Pura Lempuyang-tempel gelegen in het oosten van Bali in de hooglanden van de berg Lempuyang, die gemakkelijk bereikbaar is vanuit alle delen van Bali. De afstand ongeveer 89 km van Denpasar Ngurah Rai International Airport, of 2 uur en 45 minuten met de auto en rijden naar het oosten via Jl.Prof. Dr. Ida Bagus Mantra. Als je in Nusa Dua, Jimbaran, Kuta en Seminyak verblijft, heb je 2 tot 3 uur nodig om er te komen, afhankelijk van de verkeerssituatie. Als u echter uit Ubud komt, duurt het ongeveer 2 uur en 30 minuten en rijdt u ook naar het oosten via Jl.Prof. Dr. Ida Bagus Mantra.

Als je naar lempuyang gaat Is er geen openbaar vervoer naar de Pura Lempuyang-tempel, dus we raden aan een auto met chauffeur en gids voor informatie en begeleiding.te huren. De excursie richting lempuyang kunt je enkele populaire plaatsen ontdekken, zoals Tirta Gangga, Taman Ujung Water Palace, Candidasa en nog veel meer.

Toegangsprijs voor de Lempuyang-tempel

Voor een bezoek aan de Pura Lempuyang-tempel is het kost van toegangsprijs 55.000 rupiah, maar vanaf de parkeer plaats moet je ook nog shuttle bus gebruiken. Het kost van de shuttle bus is 45.000 rupiah p.p. dus is totaal kost om deze tempel te bezoeken is 100.000 rupiah.

Je draagt ook een sarong tijdens een bezoek aan dit tempelcomplex en zorg ervoor dat blote knieën en schouders niet zichtbaar zijn. 

Deze tekst wordt geschreven door Made Darma Diatmika

Nederlands sprekende gids op Bali

Bali Gids Tours

Reviews
reviews
  • Lempuyang Tempel, "Gate of Heaven" op Bali

Trending Now

Iklan