Iklan

De Maan van Pejeng Ubud

Bali Gids Tours
Sunday, May 22, 2022 Last Updated 2022-10-03T05:21:09Z

Pura penataran Sasih(sasih betekent 'maan') ligt vlakbij Gedong Arca (archeologische Museum) in pejeng dorp. Dit is ook de hoofd weg naar de beroemde bezienswaardigheden zoals Tirta Empul (Bron Water Tempel) en Gunung kawi (koningsgraven Tempel). Als je vanuit Bedulu naar het noorden gaat is de tempel aan de rechterkant van de hoofdweg. De Pura Penataran sasih is het voornaamste heiligdom van het 10e eeuwse Pejeng koningkrijk. In een hoog paviljoen aan linkerkant omringd door een hek, hangt een prachtig voorbeeld van de kunst uit de bronstijd perk, de heilige grote bronzen trommel die bekend staat als de maan van Pejeng

Bali Gids

Deze 186,5 cm grote bronzen trommel in de vorm van een zandloper wordt beschouwd als een meesterstuk van de bronsgieterij en zou de grootste ter wereld zijn die een stuk is gegoten en bovendien het oudste archeologische kunstvoorwerp op Bali.

Geschiedenis

De Dong Son- mensen maakten de trommel rond 300 voor Christus, meer dan tweeduizend jaar geleden. De legende wil dat aan het begin der tijden een van de 13 manen van de aarde uit de hemel viel en in een boom terechtkwam. De maan was zo helder dat ze het schandelijke werk van een dief onderbrak. Dit ergerde de misdadiger zo dat hij in de boom klom en op hethemellicham plaste. Met een luide knal explodeerde de 'maan' waarbijde dief werd gedood en viel als een trommel op de grond. Door de val is die beschadigd-aan de onderkant is nog een barst te zien en de urine verklaart de groene verkleurig. Tot op de dag van vandaag durft niemand de trommel aan te raken en is door de lokale dorpelingen bewaard als een heilig relikwie. 

Het is het grootste en meest complete type trommel dat bekend staat als de Pejeng-trommels en die zijn gevonden in Bali en Java, Indonesië .

Andere legenden beweren  dat de trommel de oordop van de mythische reus Kebo Iwa. De rijk versierde trommel is een zeer aanbeden object en zou volgens de meeste balinezen magische krachten bezitten.

De diameter van het klankoppervlak is 160 cm. Het stuk is gedateerd rond 300 voor Chr, het begin van de indonesische bronstijd. Niemand weet of de trommel van Bali komt of uit noord-vietnam. Met zijn horizontale stroken, diagonale en verticale lijnen, driehoeken,spiralen en dubbele spiralen is er beslist verband met de vietnamese dongson-cultuur (300 voor Chr tot na Chr). De trommel zou naar de eilanden van zuidoost-Asie kunnen zijn gebracht door leden van het koningshuis die vluchten voor de chinezen. Sommige deskundigen denken dat hij van voor de ming is en dat het wellicht een geschenk is geweest van Kublai Khan aan een Koning van Bali.

De trommel van Pejeng is sinds de oudbalinese periode voortdurend te zien geweest in de Pura Penataran Sasih. Men denk dat hij ongeveer duizend jaar ouder is dan de Pejeng dynastie. Toen de grote natuurkender Rumphius meet dan 300 jaar geleden een bezoek bracht aan Bali, was de trommel al zeer oud. De schat hangt zo hoog in een torenheiligdom dat je geen details kunt zien.

Een rij grote,vormeloze rotsen aan de rechterkant van de binnenplaats zouden vallende sterren zijn die door de maan in haar val naar de aarde zijn meegespleet. Er zijn hier ook oude beelden ter herdenking aan vroegere koningen en een verweerd beeld Ganesha uit het rivierdal van de pakerisan rivier. Open paviljoens in het complex bevatten een vreemde verzameling 10de-den van oude hersers en een groep staan de goden in gebed.

Reviews
reviews
  • De Maan van Pejeng Ubud

Trending Now

Iklan