Iklan

Tanden Vijlen Ceremonie op Bali

Bali Gids Tours
Saturday, January 1, 2022 Last Updated 2022-10-16T23:05:26Z

Bali is niet alleen voor wie in natuur geintresseerd is een aantrekkelijk eiland. Naast mooie bezienswaardigheden die van het westen naar het oosten verspreiden, heeft het eiland Bali ook unieke cultuur, traditie, en religieuze ceremonie wat een voorouderlijk erfgoed is en religieuze ceremonie bestaat nog steeds tot op de dag van vandaag. Omdat het een wereldtoeristische bestemming is, komen er natuurlijk veel invloeden van buitenaf naar Bali, en het is ook een uitdaging hoe Bali nog steeds kan overleven met de cultuur, tradities Religieuze ceremonie en uit het verleden die lokale wijsheid zijn geworden. En een daarvan is de religieuze ceremonie tanden vijlen ceremonie.

Bali vakantie

in de puberteit vindt vaak weer een overgangsceremonie plaats, voor meisjes bij het eerste menstruatie voor jongens als de stem zwarder wordt en de genietalièn zich ontwikkelen. De ceremonie wordt voor jongens vaker achterwege gelaten dan voor meisjes.

Hierna komt weer een zeer belangrijke ceremonie, de tandenvijlceremonie (Metatah). Deze ceremonie heeft behalve een kosmetische ook een zeer gewichtig symbolisch doel. Metatah ceremonie is vooral symbolisch en omvat drie belangrijke dingen:

1. De overgang van kind naar volwassene.

Het tandenvijlen symboliseert in zekere zin de overgang naar volwassenheid, hoewel de ceremonie tot op hoge leeftijd kan worden uitgevoerd. Het heeft echter de voorkeur het vijlen tussen het zesde en achtiende jaar te laten plaatsvinden, liefst voor het huwelijks en voor meisjes na de eerste menstruatie.

2. De overgang van dier naar mens

Men vindt dat ongelijk voormige tanden, vooral de puntige hoektanden te veel lijken op die van dieren. Men gelooft dat op deze manier de dieren characters, de zes slechtste eigenschappen van de mens worden verminderd.

3. De 6 persononlijkheidskarakteristieken die de Balinezen onderscheiden, worden hiermee in balans en in harmonie met de cosmos gebracht. 

Om de controle te krijgen over de 6 menselijke kwaden: verlangen (kama), hebzucht (lobha), woede (krodha), dronkenschap (mada), verwarring (moha) en jaloezie (matsarya). Door de 6 boventanden waaronder de hoektanden recht te vijlen wordt men volgens het Balinese geloof verlost van de onzichtbare krachten van het kwaad. Wie zijn tanden laat vijlen, raakt gemakelijker slechte en ruwe karaktertrekken kwijt en heeft meer kans een evenwichtige en beminelijke persoonlijkheid te worden. Dit draagt bij aan een gezond en goed aan de familie en gemeenschapsleven aangepast bestaan, waarmee weer de kans ip een goede reincarnatie wirdt verhoogd.

Personen wiens tanden gevijld worden blijven de hele dag voorafgaand aan de ceremonie in isolatie binnenshuis om beschermd te blijven tegen negatieve invloeden van magie. Omdat ze nog steeds worden beschouwd als onvolwassen, zijn ze voorafgaand aan de ceremonie bijzonder kwetsbaar voor invloeden van kwade geesten.

Tanden vijlen ceremonie (Metatah) is ook een feestelijke aangelegenheid met veel kleurrijke kleding en zachte Gamelan muziek. Deze wordt meestal gespeeld op wayang instrumenten vanwege hun rustgevende klankschalen. De aanwezigen zijn naast de priesters, hun hulpen, en er wordt een sangging uigenedigd, een professionele tanden vijler due meestal uit de hoogste kaste afkomstig is. Door de hoge kosten van de festiviteiten vindt de ceremonie overigens vaak plaats voor if na een andete ceremonie, bijvoirbeeld een crematie of een traditioneel huwelijk.

De mensen van wie de tanden gevijld worden zijn gekleed in sierlijke gewaden, de vrouwen dragen daarbij ook nog in goud vergulde hoofdtooien.

De plaats van handeling voor de ceremonie is een special paviljoen, de bale gading. In paleizen en huizen van belangrijke families zijn meestal een apart tandvijlpaviljoen aanwezig. In kleinere huizen wordt een van de gewone paviljoens op het familie-erf voor de gelegenheid omgevormd tot bale gading. Tijdens de ceremonie vinden er allerlei speciale rituelen plaats. Op het moment suprème moet het lijdend voirwerp op een soeciaal bed gaan liggen, waarna de sangging met een traditionele tandenvijl aan het werk gaat. Het vijlen van de tanden kan bestaan uit enkele symbolische halen. Personen wiens tanden gevijld spuwt het vijlsel met andere ingrediènten in een speciale gele kokosnoot.

Bent u toevallig op vakantie op Bali, vraag dan even rond en ontdek of, waar en wanneer u een tandenvijl ceremonie kunt bijwonen. Het is een van Bali’s meest eigenzinnige ceremonies die u waarschijnlijk nergens anders ter wereld zult tegenkomen.

Reviews
reviews
  • Tanden Vijlen Ceremonie op Bali

Trending Now

Iklan