Kerta gosa ligt in Klungkung regio, ten oosten van ubud. Het is circa 21 kilometer ten oosten van Ubud. Lang geleden werd Kerta Gosa gebruikt als gerechtshof en werd rond 1686 door Klungkung koning Ida I Dewa Agung Jambe gebouwd. De kerta gosa maakt deel uit van het koningklijk paleis " Puri Semara Pura" Semara Pura betekend het paleis van de god der liefde.
Bale Kambang |
In dit complex zijn er ten minste drie overgebleven objecten van het Semarapura-paleis, namelijk Bale Kerta Gosa, Bale Kambang met het Drivend paviloen en de paleispoort. Daarnaast bevindt zich aan de westzijde het Semarapura Museumgebouw in Europese bouwstijl dat vroeger een voormalige Nederlandse school was.
1. KERTA GOSA
Het koningklijk gerechtshof van de Gelgel dynastie staat aan het begin van het stads centrum aan de rechterkant, aan de zuidkant van de grootste kruising in Klungkung. Het is gelegen in de noordoosthoek van het Taman Gili complex en bestaat uit een paviljoen met open zijkanten, bereikbaar via een steile korte stenen trap met draken ornamenten. Kerta Gosa is een paviljoen of gerechtszaal geërfd van het Semarapura-paleis (1686-1908) en functioneerde nog steeds tijdens de Nederlandse koloniale overheersing (1908-1942). In de voorkoloniale tijd was het paviljoen een ontmoetingsplaats voor de Klungkung Koning en de prinsen en heren van het district die hier bijeenkwamen om staatszaken te bespreken. Later werd het een gerechtshof waar de koning en zijn hoge priesters rechtspraken te bespreken. De Koning hoorde met zijn brahmaanse rechters en ministers zaken met betrekking tot moord, politieke samenzwering, heiligschennis en etc.
Het Kerta Gosa-gebouw bestaat al sinds 1700 n. Chr. Dit is te zien aan de hand van de jaarcijfers van Candrasangkala die zich boven de ingang van het Kerta Gosa-complex bevinden. Candrasangkala is een formule voor het jaar in woorden. Het cijfer jaar die ondekte viel samen met het bewind van koning Dewa Agung Jambe, en er wordt gezegd dat de naam Kerta Gosa door hem werd gegeven.
Kerta Gosa komt uit het Sanskriet dat uit twee woorden bestaat, namelijk Kerta (Kertha) en Gosa. Kertha of Kerta betekent goed, nobel, veilig, vredig, gelukkig en welvarend, terwijl Gosa (afgeleid van het woord Gosita) betekent geroepen, aangekondigd en uitgezonden worden. Dus Kerta Gosa betekent een plaats om goede dingen aan te kondigen of dingen om vrede en welvaart te bereiken. Kerta Gosa kan ook worden geïnterpreteerd als een plaats waar de koning beraadslaagt over vrede en voorspoed voor het koninkrijk, waaronder veiligheid en recht. De betekenis van het Kerta Gosa-gebouw is nauw verwant aan het koninklijk paleis, dat elementen bevat van een plaats van recreatie, vreugde, luxe en als een monumentaal kunstelement van een koninkrijk. Als gebouw dat heeft gefunctioneerd voor gerechtelijke procedures van de koninklijke tijd tot de koloniale periode, geeft Kerta Gosa ons een overzicht van de rechtsgang in het verleden. Uit de beschikbare informatie blijkt dat de gerechtelijke procedures en ambtenaren die aanwezig waren bij het proces in de koloniale periode nog steeds werden voortgezet met de eerdere gebruikelijke gerechtelijke procedures. Daarom weerspiegelt Kerta Gosa als plaats voor open rechtspraak het bestaan van lokale wijsheid op het gebied van waarden van rechtvaardigheid en openheid in het rechtssysteem.
Het fundament van het gebouw is de rechthoekige vorm verdeeld in twee verdiepingen, de eerste verdieping is breder en de tweede verdieping is kleiner. Het dak van het gebouw is gemaakt van palmvezel, terwijl de bodem van het gebouw is gemaakt van massief stenen en bakstenen en bereikbaar via een steile korte stenen trap. Op het plafond van kerta Gosa gebouw is versierd met traditionele schilderijen met wayang stijl (poppenmotieven) in Kamasan-stijl. De schilderijen op het plafond van het Kerta Gosa bevat de verhalen van Ni Dyah Tantri, Bima Swarga, Adiparwa en etc. Het hoofdthema van de verhalen is Adiparwa, vooral in de aflevering van Swarga Rohana Parwa, die het verhaal van de reis van de Pandava's naar de hemel vetelt. Het Kamasan-poppenschilderijen die op het flafond van Kerta Gosa worden afgebeeld trekt de aandacht omdat het naast wijsheid op het gebied van esthetiek (traditionele schilderkunst in de Kamasan wayang-stijl) ook morele en ethieke leerstellingen bevat.
Hieronder staan een paar soorten verhalen op het plafond van kerta Gosa:
A. NI DYAH TANTRI
Het verhaal van Ni Dyah Tantri is te vinden op het onderste paneel op het plafond van het Kerta Gosa-gebouw. Het verhaal begint in het oostelijke paneel en gaat dan verder naar het zuiden, westen en eindigt in het noordelijke paneel. Het verhaal van Ni Dyah Tantri is een ingelijst verhaal. Dit verhaal wordt ook wel het verhaal van duizend-en-een-nacht genoemd.
Het verhaal beschreef de strijd van een meisje genaamd Ni Dyah Tantri bij het elimineren van de wens van een koning om altijd elke dag met een meisje te trouwen. Ni Dyah Tantri was een prinses van grote minister van de koning die van de vrouwen hielden. Als grote minister beviel de koning hem elke dag om een meisjes te zoeken. Omdat meisjes in dat land schaars waren, wilde Ni Dyah Tantri zijn vader helpen en gaf zij zich zelf aan de koning over. Vanwege zijn vermogen om verhalen te vertellen, vertelde Ni Dyah Tantri elke avond een verhaal aan de koning. De koning werd bewust en wilde niet meer elke dag met een meisje trouwen
B. BIMA SWARGA (Bima in de Hemel)
Het verhaal van Bima swarga is te vinden op het tweede paneel , derde paneel, en wordt voortgezet op de panelen van het zesde, zevende en achtste niveau op het plafond van het Kerta Gosa gebouw. Het verhaal begint op het oostelijke paneel en vervolgens naar het zuiden, westen en noorden is het einde van dit verhaal.
Het verhaal van Bima Swarga vertelde over de reis van Bima naar de hel om zijn vader, Pandhu en zijn stiefmoeder, Dewi Madri te zoeken. Toen Bima in de hel aankwam, zag Bima veel verschillende gebeurtenissen van de geesten van de overledene omdat de Balinezen uitgaan van reincarnatie, geloven ze sterk in karma phala (het gevolgd van een daad). Daarbij wordt men in dit of in een volgend leven gestraft dan wel beloond voor zijn daden. Deze gebeurtenissen die Bima in de hel zag :
Bij iemand die bijvoorbeeld graag loog, werd na de dood zijn tong uitgetrokken en bij iemand die graag overspel pleegde, werd na de dood zijn geslachtsdelen verbrand. Met enthousiasme en vastberadenheid ondervond Bima verschillende obstakels, die hij uiteindelijk slaagde in het verkrijgen van heilig water (amrta). Deze Amrta werd vervolgens door Bima gebruikt om zijn vader en stiefmoeder in Yamaloka (in de hel) te verlossen, zodat ze naar Swargaloka (de hemel) konden gaan.
2. BALE KAMBANG
Ten westen van de Kerta Gosa staat de Bale Kambang, de naam betekent het drijvende paviljoen, het wordt inderdaad omgeven door waterpartijen, diende als ontvangtspaviljoen voor de belangrijke gasten van de koning. Ook dit paviljoen bezit fraaie plafondschilderingen in de plaatselijke stijl. Op het plafond van Bale Kambang gebouw is versierd met traditionele schilderijen met wayang stijl (poppenmotieven) in Kamasan-stijl. De schilderijen op het plafond van het Bale Kambang paviljoen bevat de verhalen van en Pelelindon
Hieronder staan een paar soorten verhalen op het plafond van Bale Kambang:
A. SUTASOMA
Sutasoma's verhaal is te vinden op de eerste panelen van het bale kambang gebouw tot de vierde panelen aan de bovenkant van het plafond van het gebouw. Het verhaal begint vanaf het zuiden bovenpaneel, van links naar rechts. Dit paneel vertelt over Sutasoma's reis van het koninkrijk Astina naar Mahemeru Berg. Onderweg waren er veel obstakels, maar met zijn innerlijke kracht slaagde Sutasoma erin om alle obstakels te overwinnen
B. PAN BRAYUT
Het verhaal van Pan Brayut is te vinden op de vijfde rij van boven, op het plafond van het Bale Kambang gebouw. Het verhaal begint vanuit de noordoostelijke hoek en gaat verder naar het zuiden. Dit schilderij vertelt het leven van Pan Brayut die met 18 kinderen was gezegend, dus er is bijna geen tijd om voor andere dingen te zorgen, behalve voor kinderen te zorgen.
C. Palelindon
Palelindon is Balinese horoscoop, bevindt zich op de onderste rij van het Bale kambang-gebouw. Palelindon-schilderkunst heeft betrekking op het geloof in de invloed van de sterren aan de hemel op de menselijke geboorte. Dit paneel vertelt over 35 (vijfendertig) soorten menselijke horoscoop die door de invloed van de sterren verschillend zijn naargelang de dag van hun geboorte.
Wordt geschreven door Made Darma D.