Iklan

Bezienswaardigheden rond Ubud : Tirta Empul Tempel

Bali Gids Tours
Tuesday, January 4, 2022 Last Updated 2022-11-04T21:50:24Z

In een vallei in de noordoosthoek van Tampak siring, onder een geweldige banyan, 37 km ten noordoosten van Denpasar aan het eind van een goed bewegwijzerde weg staat de Tirta Empul Tempel. Tirta Empul Tempel staat bij bijna elke georganiserde rondreis of excursie door centraal Bali op het programma. De tempel heeft verschillende bronnen die door de Balinese hindoegemeenschap als heilig wordt beschouwd. De Balinezen gebruiken heilig water als essentieel onderdeel van bijna elk ritueel. Deze Tempel is gewijd aan Vishnu, de hindoeïstische god van het water. In de Balinese taal betekent Tirta Empul vrij vertaald water dat uit de aarde gutst, daarom wordt Tirta Empul als een heilige bron beschouwd. De Tirta Empul-tempel omvat heiligdommen voor Shiva, Vishnu, Brahma, evenals een voor Indra en de berg Batur. Er is een groot vierkant altaar, gewijd aan de god Indra en uitgebereid beeldhouwwerk siert de mosbegroeide muren rond de vijvers.

Bali Vakantie

In 2017 maakten de voormalige Amerikaanse president Barack Obama, Michelle Obama, en dochters Malia en Natasha, Tirta Empul tot een van hun geselecteerde sites om te bezoeken en te ervaren.

De bekende nederlanders zoals Erica Terspstra, Danny De munk en vele andere bekende nederlanders zijn ook hier geweest. Ze hebben ook Balinese purificatie ceremonie in de water tempel gedaan.

Als je van plan bent om Tirta Empul Tempel te bezoeken, lees dan hier wat je meer moet weten over deze heilige bron water tempel Tirta Empul:

1. GESCHIEDENIS EN LEGENDE

Het complex is gebouwd onder de heerschappij van Sri Candrabhaya Singha Warmadewa in de 10e eeuw en is in 1969 volledig gerestaureerd en geschilderd. Volgens een inscriptie in het dorp manukaya, zouden de twee vijvers hier gemaakt zijn in 962 na Chr.

DE LEGENDE VAN DE SCHEPPING

Gebaseerd op een manuscript genaamd Usana Bali, omvat de oprichting van Tirta Empul de mythe van een epische strijd tussen een machtige maar slechte koning genaamd Mayadenawa en een god, Bhatara Indra. De koning geloofde niet in God en verbood zijn onderdaan om God te aanbidden. Hij was ook gevaarlijk. Hij bezat een spirituele kracht, maar was te dronken van zijn macht en gebruikte die achteloos voor zwarte magie. Toen hij de chaos zag, bad een priester genaamd Sang Kulputih tot Bhatara Indra om een einde te maken aan de boze koning.

Later kwamen Bhatara Indra en zijn krijgers Mayadenawa aanvallen en hem onttronen. Mayadenawa en zijn troepen vluchtten naar het noorden van een dorp dat nu bekend staat als 'Tampak Siring'. 'S Nachts, toen het leger van Bhatara Indra diep in slaap was, sloop Mayadenawa hun kamp binnen en creëerde een prachtige maar giftige bron waaruit het leger zou drinken bij het wakker worden. Toen Mayadenawa het kamp binnen kroop, liep hij op de zijkanten van zijn voeten om geen voetafdrukken achter te laten - dit zou de oorsprong zijn van de naam van het dorp, 'Tampak Siring', wat zich vertaalt als 'gekantelde voetafdruk'.

In de ochtend werd Bhatara Indra wakker en ontdekte dat zijn mannen waren vergiftigd. Het was toen, door zijn macht als een God, dat hij met zijn staf de grond doorboorde en een heilige geneeskrachtige bron van heilig water creëerde. Het water werd op het dode leger gespoten en ze kwamen weer tot leven. Deze waterbron waarvan wordt aangenomen dat hij helende eigenschappen en een bron van leven heeft, werd bekend als Tirta Empul.

Wetende dat zijn plan was mislukt, probeerde Mayadenawa zichzelf te transformeren in allerlei verschillende wezens, maar het mocht niet baten, aangezien Bhatara Indra hem bleef achtervolgen. Toen hij zichzelf uiteindelijk in een rotsblok veranderde, schoot Indra er een pijl doorheen en doodde uiteindelijk de boze koning. Het bloed van Mayadenawa dat uit het rotsblok gutste, zou de Petanu-rivier hebben gevormd, en meer dan duizend jaar lang werd de rivier vervloekt waardoor rijst snel groeide, maar met een vreselijke bloedstank. De Balinese hindoeïstische mensen herdenken de dood van Mayadenawa om de 210 dagen in de Balinese traditionele kalender als de dag waarop de deugd zegeviert over het kwaad in het ritueel en de ceremonie genaamd Galungan.

2. DE TEMPEL IS VERDEELD IN DRIE PLAATSEN

Het is verdeeld in drie plaatsen : Buiten plaats ( jaba sisi), midden plaats (jaba tengah) en binnen plaats ( jeroan)

A. BUITEN PLAATS ( JABA SISI)

Zodra je de tempel binnengaat, loop je door de grote stenen Balinese poort (plaatselijk bekend als candi bentar) en kom je op de buitenste binnenplaats van de tempel. Dit deel van de tempel wordt jaba sisi genoemd. Jaba sisi heeft grote wantilan, de gemeenschapspaviljoen. Daar kan samet gepraat, gegeten en vergaderd worden en in het paviljoen oefent het gamelanorkest.

B. MIDDEN PLAATS (JABA TENGAH)

Als je de binnenplaats betreedt, kom je aan in het middenhof (jaba tengah), het hoofdgedeelte van de tempel. De heilige bronnen borrelen zijn verdeeld in 3 heilige vijvers (pethirtaan). Het meest westelijke zwembad heeft 13 waterspuiten, het middelste zwembad heeft 2 waterspuiten en het meest oostelijke vijver heeft 6 waterspuiten. Lokale Balinese en hindoeïstische gelovigen staan in lange rijen in de poelen te wachten om hun hoofd onder de waterhozen te dompelen in een zuiveringsritueel dat bekend staat als melukat. Zwemmers beginnen in het vijver aan de linkerkant en staan in het vijver tot aan de taille onder de eerste wateruitloop. Nadat ze zich onder de eerste tuit hebben gereinigd, sluiten ze zich aan bij de volgende rij. Dit proces wordt voortgezet totdat ze zichzelf hebben gereinigd onder elke waterhoos. Er zijn echter twee tuiten die alleen bedoeld zijn voor het reinigen van de doden en die door de levenden niet mogen worden gebruikt voor het melukat-ritueel.

C. BINNEN PLAATS (JEROAN)

Achter de zuivering zijn de zwembaden het laatste deel van de Tirta Empul-heiligwatertempel, de jeroan genoemd. Meestal over het hoofd gezien door toeristen, is de jeroan of binnenplaats een aangename plek waar mensen komen bidden. Het voorste deel van de binnenplaats wordt gedomineerd door de grote waterbron die de zuiveringsbassins voedt. De bron is gevuld met groene algen en kleine visjes zwemmen tussen het riet. Achter de bronnen bevinden zich grote hindoeïstische heiligdommen. Dit deel van de tempel is leuk om snel te verkennen. De heiligdommen zijn fleurig versierd, wat contrasteert met de gesteven witte kleding van de Balinezen die hier komen bidden.

Als je Tirta Empul verlaat, passeer je een grote poel gevuld met koivissen. Dit gedeelte van de tempel is aan alle vier de zijden ommuurd van de rest van het complex, waardoor het een rustige en ontspannen sfeer heeft. Dikke koi zwemmen lui in de vijver en wachten op hun volgende maaltijd.

3. TEMPEL ADRES

De Tirta Empul Tempel ligt in het dorp Manukaya, vlakbij de stad Tampaksiring, niet ver van Ubud, in het Gianyar Regency, het culturele hart van Bali. De tempel ligt net onder het presidentiële paleis van Tampaksiring. Het prachtig gebouwde paleis zelf, gebouwd in 1957 door de eerste president van Indonesië, Soekarno, is een belangrijk herkenningspunt van het eiland en het land. samen met het presidentieel paleis biedt de Tirta Empul tempel enkele van de meest fascinerende uitzichten die je ooit zult zien.


3. Handig omte weten

Als u een bezoek brengt aan Tirta Empul tempel dan betaal je een toegangsprijs van 50.000 p.p Indonesische Roepia’s als buitenlandse toerist. Het tempelcomplex is geopend van 8:00 in de ochtend tot 18:00 in de avond.

De Tirta Empul Tempel is beroemd om zijn schoonheid die een favoriete toeristische plek op Bali is geworden, rond deze plaats is er ook andere enkele interessante plaatsen voor een vakantie, zoals Gunung Kawi tempel, Batur vulkaan, en Tegalalang. Tegalalang is beroemd om zijn prachtige landschap van rijstterassen en mooie schommel.

4. Hoe kunt u naar de tempel bereiken?

Het tempel complex is makkelijk te bereiken, De Tirta Empul Tempel ligt ongeveer 14 km ten noordoosten van Ubud. Als u rond het centrum van Ubud verblijft, duurt het ongeveer 30 minuten rijden. U kunt een huurauto plus een chauffeur en gids voor de informatie en begeleiding huren. U kunt heledag excursie maken met combinatie Tirta Empul Tempel. Dus kunt u gemakkelijker mooie en interessante Dag Bali excursie maken. Dit zullen allemaal een nieuwe vakantie-ervaring zijn.

Reviews
reviews
  • Bezienswaardigheden rond Ubud : Tirta Empul Tempel

Trending Now

Iklan