Iklan

Bezienswaardigheden in de buurt van Ubud : Gunung Kawi Tempel Bali

Bali Gids Tours
Monday, January 3, 2022 Last Updated 2022-10-02T01:33:48Z

1. Gunung Kawi ( koningsgraven Tempel)

Zo'n 14 km ten noorden van olifantengrot tempel (goa gajah) vind je bij tampaksiring een van de indrukwekkende historische bezienswaardigheden van Bali. Dit is èen van de meer indrukwekkende historische plaatsen op Bali : een verblindend groen, waterig ravijn waar twee rijen oude, zwart geworden monumenten zijn uitgehaakt in de natuurlijke rotsheilingen als koningklijke gedenkplaatsen. Het is het monumentencomplex van gunung kawi, iets ten noordwesten van tampaksiring.

Het hele tempel complex wordt goed onderhouden en schoonhouden en een bezoek moet plaatsvinden in de koele morgen of de late middag, wanneer er weinig toeristen zijn. Vanaf het uitkijktpunt bovenaan een lange, steile trap kijk je neer op een overweldigend landschap : zonverlichte watervallen en rijstterassen vol palmen storten zich in een diepravijn, terwijl door het geheel een snelle rivier stroomt. Het heilige water van de rivier moest de plek zegenen.

Bezienswaardigheden Bali


Gunung Kawi tempel hebt ook bezocht door Obama, de 44ste president van VS, tijdens Obama en zijn familie vakantie op Bali eind juni 2017. Aan weerszijden van de rivier de pakerisan bevinden zicht de 11de eeuwse monumenten van gunung kawi. In totaal zijn er tien ovale, 8 m hoge nissen met candi's ( gedenktekens) in de rotswanden uitgehouwen. Aan deze zijde van de rivier zijn het er vier, aan de andere zijde vijf, terwijl de laatste nis iets zuidelijker te vinden is. Bij nissen zijn ook enkele kloostercellen voor monniken uitgehouwen. Achter de kleine tempel die voor de serie van vijf nissen staat, is een klooster in de rotsen uitgehaakt.

In hun vorm lijken de candi’s op kleine gebouwen beschermd door massive uit drie lagen bestaande daken die negen gestileerde lingam-yoni vruchtbaarheids symbolen dragen. Elke candi lijkt op een deur ingang, uitgehouwen in reliëf maar gaat nergens heen. In plaats daarvan, is er een kleine ruimte onder de candi, die toegankelijk is via een schuine schacht vanaf de voorkant, waarin een stenen gedenkplaat (peripih) met negen gaten waar symbolisch offers van voedsel en metalen objecten worden geplaatst. Deze staan voor de noodzakelijkheid van het aardse bestaan.

Kleine stenen grotten die eigenlijk als meditatie plekken worden gebruikt maken dit heilige plek compleet, Boeddhistische monniken zaten hier en dachten hier na. De Balinese geschiedenis heeft inderdaad aangetoond dat de twee religies naast elkaar samen konden leven in harmonie. Aan de andere kant van de rivier en naast het eerste rotsachtige heilige complex is de functionele binnentuin van de tempel waar de lokale mensen naar verwijzen als een pura Gunung Kawi. Binnenin vindt u wat u meestal vindt in andere binnentuinen van Balinese tempels, compleet met  verschillende heiligdommen rond het belangrijke grote paviljoen van de tempel.

Wees erop voorbereid dat om de tempel te bereiken vanaf de belangrijke Tampaksiring snelweg, er honderden treden betreden moeten worden om het tempel complex te bereiken. Zoals bij elk tempel bezoek op Bali en vooral bij de heilige tempels, draag gepaste kleding dat bestaat uit een sarong met een sjerp rond de heup, deze zijn gewenst om te dragen tijdens uw bezoek en vrouwen die ongesteld zijn, worden niet toegelaten om naar het Gunung Kawi Tempel complex te gaan. De sjerp en sarong zijn te huren bij het ticketloket vlak voordat de treden die naar de vallei gaan. Tijdens het jaarlijkse “piodalan” tempel feest, is de tempel prachtig versierd volgens de Purnama Katiga of “derde volle maan” op de Balinese kalender, waardoor het meest feestelijke en exotische setting voor het maken van foto’s is.

De Balinezen kenden de Gunung Kawi candi al lang voordat deze werden ontdekt door H.T. Damte in 1920. Plaatselijk gaat het verhaal dat de legendarische Kebo Iwa de oude optrekjes in een enkele nacht heeft uitgesneden met zijn vingersnagels-aan hem wordt het snijwerk toegeshreven van bijna alle oude monumenten tussen de rivieren pakrisan en petanu.

2. Geschiedenis

De zeer verweerde inscripties boven de namaakdeuren van de candi dateren de bouw in de 11e eeuw. Het hoogst decoratieve schrift dat hier werd gebruikt, was in de mode tijdens de oostjavaanse kediri periode. De Balinezen geven meestaal de voorkeur aan versiering boven omvang, maar niet Gunung Kawi waar de monolithische architectuur duidelijk van java afkomstig us. Urs Ramseyer heeft opgemerkt dat de tomben op indiase tempels lijken.  De candi’s van Gunung Kawi zijn waarschijnlijk gebouwd in de 11de eeuw (1080 AD) door Koning Anak Wungsu als een eerbetoon aan zijn vader, de grootste Balinese leider Udayana en de Warmadewa Dynastie. Volgens de geschiedenis, zijn de monumenten aan de oostoever gewijd aan Koning Udayana, Koningin Mahendradatta en hun zoons Airlangga, Anak Wungsu en Marakata in de tijd toen Anak Wungsu leidde Bali en Airlangga leidde Oost Java. In de geschiedenis, is Airlangga beroemd als de legendarische koning van het Kahuripan Koninkrijk op java.


De vier gedenktekens op de westkant, zijn volgens deze theorie, opgedragen aan de voornaamste concubines van Anak Wungsu. Een andere theorie was dat het hele complex is opgedragen aan zijn vrouwen en concubines, en de afgelegen 10de candi, aan een koninklijke minister.

3. Handig omte weten

Als u een bezoek brengt aan Gunung kawi tempel dan betaal je een toegangsprijs van 50.000 p.p Indonesische Roepia’s als buitenlandse toerist. Het tempelcomplex is geopend van 8:00 in de ochtend tot 18:00 in de avond.

De gunung kawi tempel is erg beroemd om zijn schoonheid die een favoriete toeristische plek op Bali is geworden, rond deze plaats is er ook andere gunung kawi tempel. Er zijn eigenlijk twee gunung kawi's, dus laat je niet in verwarring brengen. In sebatu, 5 km naar het noord westen is pura gunung kawi sebatu,

Niet ver van de locatie van de Gunung Kawi tempel in tampaksiring zijn er ook enkele interessante plaatsen voor een vakantie, zoals tirta empul tempel, Batur vulkaan, en Tegalalang. Tegalalang is beroemd om zijn prachtige landschap van rijstterassen en mooie schommel.

4. Hoe kunt u naar de tempel bereiken?

Het tempel complex is makkelijk te bereiken, op slechts een paar honderd meters ten zuiden van de beroemde Bron water tempel Tirta Empul Tampaksiring, waarop u verder vanaf de parkeer plaats van Gunung Kawi te voet afdaalt naar een bestrate loopbrug met op de zijkanten vol met kunstwinkels en kleine lokale souvenierstallen. Met 315 treden naar de rivier, groene omgeving, mooie rijstterassen en prachtige groene valleien brengt u naar een tijd die ver van de moderniteit is. Waar de trappen eindigen, gaat u door een poort van stenen met kleine pilaren die aarden vazen met heilig water erin vasthouden, en kunt u zelf besprenkelen voordat u het complex binnen gaat. U kunt ook een huurauto plus een chauffeur en nederlands sprekende gids voor de informatie en begeleiding huren. Dus kunt u gemakkelijker mooie en interessante Dag Bali excursie maken. Dit zullen allemaal een nieuwe vakantie-ervaring zijn.

Reviews
reviews
  • Bezienswaardigheden in de buurt van Ubud : Gunung Kawi Tempel Bali

Trending Now

Iklan