Iklan

Bezienswaardigheden Bali, Besakih Tempel "Moeder Tempel" op Bali

Bali Gids Tours
Friday, January 7, 2022 Last Updated 2022-05-27T14:23:21Z

Een van de mooiste bezienswaardigheden van Bali is Besakih Tempel. Besakih Tempel wordt ook wel de moeder tempel genoemd. Deze tempel is de oudste en de grootste indrukwekkende tempel complex op Bali. De tempel ligt circa 60 km ten noordoosten van Denpasar en De tempel ligt op bijna 1000 m hooghte tegen de zuidelijke heilige Agung vulkaan in de karangasem regio. De Gunung Agung met 3142 m de hoogste berg van Bali, is volgens de Balinezen woonplaats van de goden en daarmee het centrum van universum. De Besakih tempel bestaat uit achtien openbare tempelcomplexen en zestien clantempels of afstammingstempelcomplexen. De achtien openbare tempelcomplex bestaat uit Pura Penataran Agung. Het symbolische centrum van De tempel met het belangrijkste heiligdom is de lotustroon , of padmasana , die daarom de rituele focus van het hele complex is. Het centrum van de tempel, penataran agung wordt door 17 andere tempels omringd.

Bij de grote aardbeving van 1917 is de tempel verwiest maar ze is later in oorspronkelijke vorm herbouwd. Besakih liep op 17 maret 1963 nogmaals zware schade op door een uibarsting van Gunung Agung. Sinds die tijd is de tempel uitgebreid gerestaureerd.

1. DE GESCHIEDENIS

De geschiedenis van Besakih Tempel is ontstaan uit de heilige trip van Rsi Markandeya, heilige priester die uit zuid-India kwam. Hij zette voor het eerst zijn voet op deze archipel in het begin van de 8ste eeuw op de Dieng Berg op midden- java.

Rsi Markandeya werd geïnspireerd om daar op de Raung Berg te mediteren. Het was hier dat hij een openbaring ontving in de vorm van een magische stem en een straal helder licht die in het Oosten verscheen. Vanaf hier zag hij een rij bergen die zich van west naar oost uitstrekte. Het eiland ten oosten van Java, dat we tegenwoordig kennen als het eiland Bali, zag er langgerekt uit, sommige zeelieden dachten dat het eiland tot zuidoosten eiland (Nusa Tenggara) bereikte. Volgens de oude Markendeya kroniek, het eiland staat bekend als Nusa Dawa (Lang eiland). Rsi markandeya kreeg een openbaring om naar deze eiland te komen om het bos te kappen en dat later aan zijn volgelingen zou worden verdeeld

Bali vakantie


Volgens de openbaring die Rsi markandeya hoorde en zag, kwam hij naar Bali door de Segara Rupek (Straat van Bali) over te steken en werd hij vergezeld door 800 volgelingen. De reis ging rechtstreeks naar Toh Langkir Berg (nu de Agung Berg), totdat op de hellingen van een berg die nog steeds een wildernis was, de wijze en zijn volgelingen het bos begonnen te kappen om land vrij te maken voor landbouw. Maar de priester missie mislukte omdat veel van zijn volgelingen stierven aan ziekte en mysterieuze gebeurtenissen en ook nog werden aangevallen door wilde dieren. Als yogi en asceet wees hij dat er een mysterieuze kracht of uitstraling op het eiland heerst.

Toen keerde De priester Rsi Markandeya terug naar de Raung Berg op midden- java om te mediteren. Toen de priester mediteerde kreeg hij de openbaring om de rituele of ceremonie uit te voeren voordat hij het bos op de hellingen van agung berg betrad. Daarna keerde Rsi Markandeya terug naar het eiland Bali om het bos te kappen met 400 volgelingen die afkomstig waren uit het dorp Aga, een inwoner van de voet van de Raung Berg. Voordat hij met het werk begon, voerde hij echter rituele of ceremonie uit. Bij de rituele of ceremonie moest hij vijf edele metalen (Panca Datu) in de grond begraven als een fundament van kracht voor de tempel van Besakih. Vijf metalen elementen (panca Datu) bestaat uit goud, zilver, koper, brons,en ijzer, met het doel om het bos op de hellingen van Agung veilig te kappen. En het blijkte dat er bij het uitvoerden van het werk geen rampen meer waren. Misschien is dit de basis van hindoes van vandaag, die altijd een ceremonie of rituele uitvoeren voordat ze nieuw land openen, of het nu voor huizen, en voor de tempel om de vijf elementen van Panca Datu-metaalen te begraven.

De plaats waar Rsi Markandeya de rituele of ceremonie uitvoerde en de 5 metalen elementen (Panca Datu) begroef, stond bekend als de Besakih-tempel. Aanvankelijk werd vanuit een altaar werd daarna een grote tempel gebouwd genaamd Besukian, Daarna breidde de tempel uit, de bouw van de besakih tempel werd in fasen uitgevoerd, zodat het grootste tempelcomplex werd dat nu bekend staat als Pura Besakih.

Toen de priester, Rsi Markandeya ter hoogte van de Toh Langkir-berg (agung berg) was, realiseerde hij zich dat het eiland Dawa niet zo lang was als eerder werd gedacht, en verving het toen door de naam "Bali" afgeleid van het woord "wali" wat heilig offer betekent, Verder werd het Toh Langkir-gebied ontwikkeld en werd het Basuki genoemd, wat later Besakih werd, wat veilig betekent.

2. Tempel verjaardag ( piodalan)

Elk van de tempels van Besakih heeft zijn eigen verjaardag (piodalan) en bij de volle maan van de tiende maanmaand staat het hele complex stampvolmensen om het bezoek van de goden te vieren, deze rite geldt tevens ter herdenkenvan de stichting van besakih. Tijdens Galungan veranderen de enorme pelgrims besakih in een mierenhoop van activiteit. Hier vindt ook een belelangrijke water oprening ceremonie voor het hele eiland plaats. Tijdens de tempel verjaardag, het tempelfeest duurt ongeveer drie weken tot een maand, om iederen de gelegenheid te geven de 'verjaardag' mee te maken.

Belangrijker nog dan tempel verjaardag zijn grote zuiveringsrituelen Panca Wali Krama. Het eerste ritueel is bedoeld om hele eiland te zuiveren van slechte invloeden. Het vindt in theorie ongeveer eenmaal per tien jaar plaats.

De meest majestueuze gebeurtenis vindt eenmaal in de 100 jaar plaats, de spectaculaire Eka Dasa Rudra, een reinigingceremonie waarin harmonie en evenwicht in de mensen en de natuur in alle 11 de richtingen wordt hersteld. Deze rite is voor he laast uitgevoerd in maart 1963. Halverwege de weelderige ceremonie begon Gunung Agung het hele gebied te besproeien met as en rook en uitendelijk volgde de heftigste uitbarsting. De ceremonie werd nogmaals gehouden in 1979, ditmaal in een saka-jaar en met alle bijbehorende plichtplegingen. Eka Dasa Rudra werd zonder incidenten voltooid en Besakih hernam zijn plaats als het voornaamste hindoeistische heiligdom in heel indonesie

3. Handig omte weten

Het tempelcomplex voor de toeristen is geopend van 8:00 in de ochtend tot 18:00 in de avond. Besakih Tempel is de grootste en een van de mooiste bezienswaardigheden van Bali die een favoriete toeristische plek op Bali is geworden, rond deze plaats is er ook andere enkele interessante plaatsen voor een excursies zoals kerta gosa, Bukit jambul, Batur vulkaan, penglipuran dorp, kehen tempel en etc.


4. Hoe kunt u naar de tempel bereiken?

De Besakih tempel complex is makkelijk te bereiken. De bezienswaardigheden van besakih tempel complex is circa 60 km ten noordoosten van Denpasar. Als u in sanur verblijft, duurt het ongeveer anderhalf uur rijden. U kunt een huurauto plus een chauffeur en gids voor de informatie en begeleiding huren. Voor de excursies kunt u contact opnemen via Bali Gids Tours. U kunt heledag excursie maken met mooie combinatie Besakih Tempel. Dit zullen allemaal een nieuwe vakantie-ervaring zijn. Een dag om nog nooit meer te vergeten.

Bron : van de verschillende internetbronnen in het Indonesisch vertaald in het Nederlands door Bali Gids Tours. Made Darma Diatmika

Reviews
reviews
  • Bezienswaardigheden Bali, Besakih Tempel "Moeder Tempel" op Bali

Trending Now

Iklan