Iklan

Vakantie Bali Ubud, Goa Gajah : Geschiedenis Over de Olifantengrot Tempel Bali

Bali Gids Tours
Friday, December 10, 2021 Last Updated 2024-03-07T14:12:46Z

De mysterieuze complex van Goa Gajah is eigenlijk het oudste uitgehouwen aandenken aan de oude balinese kunst. De naam Goa gajah is beetje een vreemde naam omdat er op Bali  nooit olifanten zijn geweest maar in deze tempel kun je een grot in de vorm van olifant zien. Goa gajah tempel werd in de 11e eeuw door Sri Darma Udayana koning gebouwd. De tempel bevindt zich in het dorp Bedulu, Blahbatuh District, Gianyar Regio. Deze tempel ligt ongeveer vijf kilometer van Ubud centrum. Omdat Deze bezienswaardigheden dicht bij het toerisme van Ubud ligt, staat deze bezienswaadigheden bekend als olifantengrot Ubud.

Men denkt dat het woord olifantengrot van het woord lwa gajah is afkomstig. Deze naam vermeldt op Lontar (palm-bladen), Negarakertagama die door heilige priester Mpu Prapanca in 1365 n.chr werd geschreven. Op Lontar-blad vermeldt dat een boeddistische had een kluizenaarsverblijf bij Lwa Gajah. Het woord "Lwa" betekent Rivier en het woord "Gajah" betekent olifant. Lwa Gajah betekent olifantsrivier. Dit is waarschijnlijk betekent een kluizenaarsverblijf in olifantsrivier. Olifantsrivier verwijst naar de petanu-rivier die vlak bij de grot ligt dus de naam olifantengrot waarschijnlijk van deze theorie is afkomstig.

De oude manuscript ( geschreven in 944 çaka of 1022 n. Chr ) vermeldt over oud Balinese taal " ser ring air Gajah" betekent de Subak leider ( irigatie genootschappen leader ) in olifantswater. Dat betekent dat de Lwa Gajah kluizenaarsverblijf zich in de olifantswater Subak bevindt.

Andere oude Manuscript ( geshreven in 1103 çaka of 1181 n.Chr ) die door Jaya Pangus koning werd uitgegeven vermeldt dat olifantswater is een kluizenaarsverblijf van shiva priester.

Naast de naam van de olifantswater( Air Gajah) en Olifantsrivier (Lwa Gajah), wordt ook de naam van de kluzenaarsverblijf "Antakunjarapada" genoemd in de Dawan-inscriptie (geschreven in 975 Caka of 1053 n.Chr.). Het woord kunjara betekent olifant en anta betekent grens. Dus kunjarapada betekent de grens van olifantengebied. Wat betreft van de grens van olifantengebied is een verwijzing naar de kluizenaarsverblijf die zich op de grens van het Subak Gajah-gebied bevindt.  Op basis van deze schattingen is de Kunjarapada niets anders dan de olifant grot 

uit de bovenstaande uitleg kan worden geconcludeerd dat In de oudheid de olifantengrot 3 namen had, namelijk:

1. Olifantswater (Air Gajah) is kluizenaarsverblijf van siva priester of Hindoeistische priester

2. Olifantsrivier (Lwa Gajah) is de kluizenaarsverblijf van boeddhistische priester

3. Antakunjarapada (de kluizenaarsverblijf die zich op de grens van het Subak Gajah-gebied bevindt)

Andere theorieèn luiden dat de olifant grot zijn naam ontleent aan het beeld de god ganesh, de god met olifant hoofd dat binnen in de grot staat.


De olifant grot heeft de vorm van een T bestaat uit:

1. Het buitenste deel is een verticale gang verdeeld in 2 delen en elk deel heeft 2 nissen die uit de wanden gehaakt, deze mischien gediend als meditatieplaats

2. De binnenkant van de hoofdgrot heeft 11 horizontale nissen die uit de wanden gehaakt, deze mischien ook gediend als meditatieplaats

3. Aan de westkant van de grot staat een standbeeld van Ganesh, Ganesh is de god met het olifanten hoofd. Hij is de god van kennis en wijsheid. terwijl aan de oostkant van de grot drie overblijfsel linga's hindoe shiva pasupata staan. In de rituele eredienst, Linga's overgoten met heilig water of melk. Water stroomt over de yoni eronder, uitgevoerd door middel van het kanaal aan Yoni en ondergebracht bij een kom en bestrooi over landbouw grond om de zegen.


Boven de ingang bevindt zich de Kala kop die de vorm demon lijkt met uitpullende ogen. Met zijn gebogen, harige wenkbrauwen, lange scherpe fingernagels, breede oren, op slagtanden gelijkende hoektanden lijkt hij de rots in tweèen te splijten en te duwen. Deze Kala kop lijkt iederen op te slokken die naar binnen gaat. De fungtie van deze uitgesneden kop is het waken over hemelse karakter van het heiligdom. De balinezen zorgen ervoor dat de mensen zich veilig voelen voor gevaarlijke krachten.


Tot 1923 kende alleen de plaatselijke bevolking deze plek en pas in 1954 werd in de buurt een uitgebreide heilige badplaats( petirtan) ontdekt. Deze heilige badplaats werd door hollandsche archeoloog, Krijgsman ontdekt. Dit petirtan werd begraven in de grond en opgegraven, twee badgelegenheden met 6 staandbeelden gevonden. Het uitvoriege snijwerk en de stijl van deze goddelijke vrouwengestallen vertonen zo wel boeddhistische als hindoeistische symbolen.


In de olifant grot en de omgeving ervan zijn zowel boeddhistische als hindoeistische beelden ontdekt. De vermenging die in die tijd plaatsvond tussen de twee religies, is het heel goed mogelijk dat kluizenaars van beidee sekten hier rust en eenzaamheid zochten. De vermenging tussen de twee religies vermeldt op lontar (palm-bladen) Sutasoma die in de 14de eeuw door heilige priester mpu tantular werd geschreven. Op de lontar staat een citaat van "Bhinneka Tunggal Ika" betekent eenheid in verscheidenheid. Dit is een verwizing naar twee religies ( hindoeistische en boeddhistishe) die in harmonie en vrede konden samen wonen. Nu wordt BHINNEKA TUNGGAL IKA gebruikt als lijfspreuk van indonesische overheid.

Deze bezienswaardigheden is makelijk te bereiken van toeristische centra van Zuid-Bali, zoals Kuta, sanur en Nusa Dua, met een huurauto plus een chauffeur en nederlands sprekende gids kunt u mooie en interessante excursie maken. Dit zullen allemaal een nieuwe vakantie-ervaring zijn. 

Bron: verschillende bronnen

Bali Gids Tours

Reviews
reviews
  • Vakantie Bali Ubud, Goa Gajah : Geschiedenis Over de Olifantengrot Tempel Bali

Trending Now

Iklan