Bali Staat bekend als het eiland der goden. Bij aankomst op het vliegveld in Denpasar merk je al dat een vakantie Bali uniek is. Er is een geheel eigen godsdienst ontstaan. Deze zit diepgeworteld in de dagelijkse samenleving van de Balinezen. Dit uit zich in de vele offers die men dagelijks brengt aan de goden.
De offerbakjes (canang) zult je bijna overal op het eiland tegenkomen bijvoorbeeld: in kleine tempels, in huizen, in grote Balinese tempels, maar ook op de stoep, op scooters en voorin de Auto. Offers voor de goden zijn er in allerlei maten en soorten. De simpelste offers is de dagelijkse canang-offerbakjes. Canang offers worden elkedag door balinezen gemaakt. Hoewel er veel verschillende van zijn, is de basis altijd een ingenieus gevormd vierkanten bakje van kokosblad. De meeste bevatten standard in ieder geval fruit , bloemen, bladeren , en wat heilig water. Vaak zijn er ook wat rijst en de ingredienten van een betel pruim aan toegevoegd, een betelblad en een schilfer van de areca- noot. Deze ingredienten hebben gedrieèn de heilige kleuren van de hindoeistishe drieèenheid: rood (brahma), zwart( vishnu), wit (shiva)
Bali Gids Tours zult nu in dit artikel over de betekenis van de canang-offerbakjes uitleggen die voorin de auto door taxi chauffeur wordt neergezet. Veel toeristen vragen vaak aan de taxi chauffeur over de offers die voorin de auto wordt neergezet. Hieronder is de dialoog tussen de chauffeur en de buitenlandse toeristen op weg van het vliegveld naar het hotel in sanur. De dialoog over de offerbakjes:
Toeristen: is dit alleen maar decoratie ?
Chauffeur : nee meneer. Dit is offers. Deze offers wordt Canang Sari genoemd. De offers worden gedaan om de dankbaarheid aan god (Sang Hyang Widhi Wasa) te tonen en ook om prettige reis en veilige reis te krijgen.
Toeristen ; de toerist knikte dat betekent dat het uitleg van de chauffeur duidelijk is.
Het antwoord van de chauffeur is bijna volledig terecht. Maar als we het fundamenteel onderzoeken, heeft de taxichauffeur het concept van Tri hita Karana's filosofie geïmplementeerd. Tri Hita Karana betekent namelijk letterlijk: de drie oorzaken van welvaart. Tri betekent drie, hita betekent welvaart en karana betekent: redenen of oorzaak. Dit zijn: Parhyangan ( de relatie tussen de mensheid en God), Pawongan( de ralatie tussen mensen met andere mensen) en Palemahan (de relatie tussen mensen en de natuurlijke omgeving). Het volgende is een van de implementatie van de filosofie Tri Hita Karana die door taxi chauffeur wordt uitgevoerd.
1.Parhyangan ( de relatie tussen de mensheid en God), Dat is de offers die voorin de auto wordt neergezet.
2.Pawongan ( de ralatie tussen mensen met andere mensen) dat is de taxi chauffeur met de passagier of buitenlandse gasten in de auto
3.Palemahan (de relatie tussen mensen en de natuurlijke omgeving). dat is de taxi auto zelf,
Dus implementeren hindoeïstische taxichauffeurs het concept van Tri Hita Karana's kosmologische filosofie in hun dagelijks leven. De informatie over de implementatie van het concept van de tri Hita Karana-filosofie zal uniek of interessant zijn.
Kleuren en de betekenis van de offerbakjes (canang)
Het woord "canang" bestaat uit twee oude javaanse taal, "ca" en "nang". het woord "ca" wat mooi betekent, terwijl "Nang" het doel betekent Dus canang is een middel met als doel om schoonheid aan de God te vragen
De kleuren en plaatsing van de bloemen in de Canang Sari wordt niet willekeurig gekozen, maar er is voor elke keus een andere betekenis.
1. De wit kleur
De wit gekleurde bloemen die naar het oosten wijzen staan symbool voor ‘Iswara’. Iswara wordt gezien als de grote getuige en bewaar de heiligheid van het universum
2. De rood kleur
De roodgekleurde bloemen die naar het zuiden wijzen staan symbool voor Brahma. Brahma wordt vaak gezien als de scheppers
3. De geel Kleur
De geelgekleurde bloemen die naar het westen gericht zijn, staan symbool voor Mahadeva als de grote kracht van intuïtie.
4. De donker of blauw of groen Kleur
De donker bloemen die naar het noorden wijzen, staan symbool voor Vishnu. Vishnu wordt gezien als de beschermer.