Iklan

Bali Gids: Bezoek aan Trunyan Kerkhof Op Bali Waar De Overledene op De Grond Wordt Neergelegd

Bali Gids Tours
Wednesday, December 15, 2021 Last Updated 2024-03-18T14:26:50Z

Trunyan is de oudste bewoners van Bali. Het bekendste Bali Aga dorp Bali onder een steile kraterwand aan de oostkant van het Batur Meer. Bali Aga is de oorspronkelijke bewoners van Bali. Vanuit kedisan kun je  een boat nemen om naar de begraafplaats van trunyan te bezoeken. 

van deze website krijg een duidelijker beeld voordat je op excursie naar het Trunyan dorpskerkhof gaat. Het volgende is het unieke van het dorp Trunyan:

1.Niet alle lichamen op de grond onder heilige boom worden neergelegd.

Er zijn 4 soorten kerkhoven in het dorp Trunyan die worden onderscheiden door leeftijd en doodsoorzaak. De vier kerkhoven in Trunyan dat zijn:

A. Setra Wayah (Oude kerkhof)

Setra Wayah (oude kerkhof) is een begraafplaats die wordt bewoond door mensen die een natuurlijke dood, zijn gestorven . Over het algemeen mensen die oud zijn en ziek zijn. Het lichaam wordt op de grond gelegd bedekt met een stof maar het gezicht is zichtbaar en de geliefde voorwerpen die bij zijn leven betrokken waren geweest, worden ook naar de begraafplaals meegenomen. Vervolgens wordt het lijk bedekt met trapeziumvormig geweven bamboe, ancak genaamd, dat dient om het lijk te beschermen tegen dieren die het willen eten.

Setra Wayah wordt heilig beschouwd. Op deze begraafplaats mag wel alleen maar 11 lichamen boven de grond worden neergelegd. Als er nieuwe licham komt wordt de oudste licham naar de rand verplaatst of de rest van de schedel en botten worden zo gerangschikt op het terras van begrafplaats. Waarom mag alleen maar 11 lichamen boven de grond worden neergelegd? Omdat het getal 11 het hoogste spirituele getal is volgens het hindoeïsme, waarvan wordt aangenomen dat het symbool van perfectie is

B. Setra muda (jonge kerkhof),

Sema Muda is een kerkhof die wordt bewoond door overleden baby's of kleine kinderen die nog melktandjes hebben, evenals door volwassenen die nog niet getrouwd zijn. Anders dan bij Setra Wayah, worden hier de lichamen in de grond begraven. De Sema Muda is gelegen op een klif in de buurt van Setra Wayah.

C. Setra Bantas (Grens kerkhof),

Setra Bantas (Grens kerkhof) is een kerkhof gelegen op de grens van Trunyan dorp met andere dorpen. Deze begraafplaats voor mensen die onnatuurlijke manier zijn gestorven, zoals door ongeluk, vermoord zijn, zelfmoord, onvolledige lichaams. Voor de onnatuurlijke overleden wordt het licham in de grond van Bantas Setra begraven die zich bij de ingang van Trunyan dorp bevindt.

D. Setra Gandamayu (placenta kerkhof),

Setra Gandamayu (placenta kerkhof) is een kerhof voor de placenta. Over het algemeen hebben de balinezen de gewoonte om de placenta van de baby thuis te begraven maar in trunyan dorp hebben ze eigen kerkhof voor de placenta. De placenta van de baby wordt aan de bomen van de placenta begraafplaats gehangen. De mensen van Trunyan dorp hebben de placenta nooit in hun tuin begraven omdat de placenta als onrein wordt beschouwd.

 

2. De vrouwen van Trunyan mogen niet deelnemen aan begrafenis processie.

Als je Trunyan dorp bezoekt en de mogelijkheid hebt om deel te nemen aan de begrafenis proccesie, dan zul je zeker geen vrouwen uit Terunyan dorp tegenkomen op de begraafplaats. Dit geloof is van generatie op generatie doorgegeven door dorpelingen, dit komt omdat vrouwen een hoog emotioneel niveau hebben en gevreesd wordt dat ze het verdriet niet zullen kunnen weerstaan wanneer hun familie of verwanten worden begraven. Het meest ernstige effect is dat ze moeilijk mee naar huis kunnen worden genomen en op het kerkhof willen blijven. Maar dit geldt alleen voor de inwoners van Trunyan dorp en niet voor toeristen.

3. Vreemd genoeg stinkt het lijk er niet

De doden worden niet begraven maar de lichamen worden op de grond neergeleg in de buitenlucht. Je ruik vreemd genoeg helemaal niets van zo’n dergelijke stank. Men zegt dat komt doordat de lijken bij een heilige boom worden gelegd. De stank van de lichamen worden genetralizeerd door heilige boom, genaamd taru menyan.

4. Wat is gebeurd als een dorpeling overlijdt?

Als er een dorpeling van Trunyan overlijdt, dan is de hele gemeenschap 3 dagen onrein en de betrokken familieleden 12 dagen onrein. Tijdens deze onrein-periode mogen de mensen nergens rituele gebeden verrichten.  De activiteiten worden weer normaal wanneer de onrein-periode afloopt. Als een tweeling op hetzelfde moment stierf, is de hele gemeenschap 42 dagen onrein. Na 42 dagen wordt grote ceremonie gehouden om het dorp opnieuw te zuiveren.

5. Wat je niet moet doen als je in Trunyan bent

Elke plaats, vooral de heilige plek net als de begraafplaats van trunyan, hebben ze eigen regels die niet mogen worden geschonden. Dus goed op onderstaande regels wanneer je op de begraafplaats van trunyan komt bezoeken:

𐩒 De eerste, om niet grappen te maken of beledigende opmerkingen te maken wanneer je zich op het kerkhof

𐩒 De tweede, mag geen slechte bedoelingen hebben.  

𐩒 De derde, neemt je niets mee dat zich in de buurt van de begraafplaats bevindt, omdat dit een ongeluk kunt brengen

𐩒 De vierde, Vraag altijd toestemming aan de gids of plaatselijke bevolking voordat je iets aanraakt.

6. Wat je mag wel doen als je in Trunyan bent

Er zijn nog een paar dingen die je wel mag doen als je de begraafplaats van trunyan bezoekt :

𐩒 De eerste is, je kunt de schedels of botten daar aanraken.

𐩒 De tweede, kun je foto's maken rond de begraafplaats.

𐩒 De derde, vrouwen die ongesteld zijn mogen de begraafplaats van Trunyan betreden, behalve voor het betreden van de tempel

Tips : je kunt een huurauto plus een chauffeur en nederlands of engels sprekende gids via Bali Gids Tours regelen. De gidsen spreken goed nederlandse of engelse taal. U gemakkelijker mooie en interessante excursies of rondreis maken. Echt alles is mogelijk!!. Dit zullen allemaal een nieuwe vakantie-ervaring zijn.

Deze artikel is geschreven door made Darma

Reviews
reviews
  • Bali Gids: Bezoek aan Trunyan Kerkhof Op Bali Waar De Overledene op De Grond Wordt Neergelegd

Trending Now

Iklan