Tenganan dorp ligt in het oosten van Bali vlakbij Candidasa. Tenganan is het dorp van de Bali Aga (de oorspronkelijke bewoners van Bali). Het dorp is langgerekt en bestaat uit een aaneenschakeling getrapte plateaus. Het verschil in hoogte en het plaveisel van keien zorgen voor een goede afwatering. De huizen zijn identiek en in het midden van het dorp zijn de openbare ruimtes. De Bali Aga bevolkten Bali lang voor het rijk van de Majapahit in de 13e eeuw het eiland veroverde en het Hindoeïsme introduceerde. Hoewel de ‘Bali Aga’, Hindoe zijn, leven zij grotendeels nog volgens de animistische leer. In hun geheel ommuurde dorp, dat dateert uit de 11e eeuw. Er zijn bewijzen dat de inwoners van tenganan oorspronkelijk uit bedulu afkomstig zijn. De volgende legende die vertelt hoe ze aan hun land zijn gekomen:
De bevolking zegt dat in de 14de eeuw koning Bedulu de heerser van Bali zijn favoriete paard verloor en een beloning uitloofde voorbzijn terugkomst. Het Paard werd uiteindelijk dood gevonden bij Tenganan en de dorpelingen vroegen als beloning om land. De koning zond zijn minister om de grenzen te markeren van het gebied dat zij zouden krijgen en gaf hem opdracht om al het land hierbij te rekenen waar het dode paard te ruiken was. In gezelschap van het dorpshoofd dat wat rottend paardvlees in zijn kleren had gestopt. De minister maakte vervolgens de grens van het land. Het dorp van Tenganan kreeg heel veel grond omdat de minister bijna overall de stank van de dode paard kon ruiken.Toen de minister weg was haalde dorpshoofd van tenganan een stinkend stuk paardenvlees van onder zijn kleding te voorschijn. Tenganan is verder een van de weinige plaatsen in indonesie waar enkele vrouwen de razend ingewikkelde dubbel ikat weeftechniek nog behersen. Ikat betekent knoop. De traditionele dubbel ikat doeken die de dorpelingen dragen heten geringsing. De naam geringsing is afkomstig uit Balinese taal gering en sing. Gering betekent ziekte en sing betekent nee. Dus betekent geen ziekte. De bevolking gelooft dat ze de dragers beschermen tegen kwade invloeden.
Een van unieke cultuur in Tenganan is ritueel gevecht of mekare-kare. ritueel gevecht wordt ook perang pandan genoemd. Het woord Perang betekent oorlog en het woord Pandan is afgeleid van het woord voor Pandanus bladeren. De pandanus met stekels worden gebruikt als het hoofdzakelijke wapen. De ritueel gevecht of perang pandan wordt deze ceremonie elk jaar gehouden in juni. De ceremonie wordt in het dorpje Tenganan gehouden met als doel respect tonen aan de Hindoestaanse god Indra. Indra is de god van de oorlog en ook de god van de regen. De Perang Pandan wordt ook gezien als een rituele oorlogsdans en dus niet alleen als gevecht. De dans staat symbool voor oprechtheid en behendigheid. Het evenement begint in de middag met een gebed en wordt vervolgd door een dansritueel. De deelnemers aan het gevecht zijn enkel mannen, de meisjes en vrouwen moeten zich in een traditionele kleding en toekijken hoe de jongens elkaars ruggen open krassen.
De perang pandan is het gevecht van twee mannen onder begeleiding van gamelan selonding(oude traditionele muziek). Elke vechter heeft een scherp gekartelde Pandanus in één hand en een met bamboe of rotan gewoven schild in de andere hand. Het vecht begint wanneer de scheidsrechter het signaal geeft. De mannen moeten elkaars ruggen open krassen totdat de ander begint te bloeden. Volgens de inwoners van het Tenganan dorp staan bloed en littekens symbool voor krijgers. Hoewel zijn lichaam bloedde, voelden de deelnemers zich gelukkig omdat het een uiting van dankbaarheid aan God is en een manier om Heer Indra te eren. Na de ritueel oorlog is klaar werden de gewonde deelnemers ingesmeerd met een traditioneel medicijnen die van kurkuma wordt gemaakt. Ze gaan daarna naar hun dorps tempel bidden. Hoewel de deelnemers die gewond zijn zijn er geen wrok tussen de deelnemers. Dit wordt gesymboliseerd door samen te eten wat saamhorigheid laat zien. Het evenement heet megibung. Megibung betekent gezamenlijk eten.
Het unieke traditie van Tenganan dorp zorgt ervoor dat de bezienswaardigheden op het eiland Bali niet alleen maar prachtige natuur hebben, zoals natuurlijke stranden of bergen of prachtige rijstterassen. Maar het bestaan ook van het unieke dorpen zoals Tenganan in Karangasem Regio in het Oosten van Bali. Deze unieke traditie kan een bijzondere excursie voor de toeristen zijn. Tenganan presenteert de unieke traditie en geeft zo een afbeelding van hoe deze oude traditie in de moderne tijd kan goed worden gehouden. Deze maakt dit dorp populair en worden uw volgende vakantie agenda tijdens uw vakantie op Bali