Iklan

HET UNIEKE VAN HET DOVEN DORP OP BALI

Bali Gids Tours
Saturday, October 30, 2021 Last Updated 2023-02-26T22:09:53Z

Heb je ooit geprobeerd te communiceren zonder een woord te zeggen? Dit is iets moeilijks toch? maar het wordt elke dag door de mensen van Bengkala dorp gedaan. In het Balinees wordt het dorp Desa Kolok genoemd. Desa kolok betekent een doof dorp. Bengkala is een dorp dat bekend staat als het dorp met het hoogste aantal doven ter wereld. Volgens de mythe van de dove mensen of Kolok was het een vloek. Volgens de mythe waren lang geleden er 2 groepen mensen die het geloof over een bepaalde god wilden aanbidden. De ene groep wilde een god aanbidden en de andere groep wilde die god niet aanbidden. Uiteindelijk verlieten degenen die een bepaalde god niet wilden aanbidden de groep. De groep die besloot op te splitsen bracht veel goud mee. Toen ze door een andere groep werden opgeroepen, reageerden ze niet op of keken zelfs weg. Uiteindelijk werd de groep die met het goud meeging vervloekt zodat hun nakomelingen niet konden horen of spreken. En ze vestigden zich in het dorp Bengkala.

De wetenschappelijke verklaring is daarentegen een stuk minder opwindend - de boosdoener is een geografisch gecentreerd recessief gen DFNB3 dat doofstomheid veroorzaakt bij de geboorte. Geciteerd van de BBC onderzoekers zeggen dat er een recessief gen DFNB3 is waardoor 1 op de 50 baby's in deze gemeenschap doof wordt geboren. Ondanks zijn onconventionele demografie is Bengkala's meest opvallende kenmerk niet zijn doofheid maar zijn gemeenschapsgevoel. De dorpelingen hebben hun eigen unieke gebarentaal gecreëerd om hun dove bevolking tegemoet te komen, waarbij ideeën worden overgebracht met behulp van natuurlijke bewegingen. Dit staat bekend als "Kata Kolok", wat zich vertaalt in "het gepraat van de doven". Als een bewijs van de inclusiviteit van deze gemeenschap, is "Kata Kolok" geadopteerd door meer dan vijftig procent van de niet-dove bevolking en wordt het vaak aan de kinderen onderwezen als tweede of derde taal. De "Koloks" worden niet verbannen of gediscrimineerd, maar in plaats daarvan geaccepteerd en geïntegreerd in het dorp.

Vakantie Bali


Bengkala staat bekend als de thuisbasis van de meeste mensen met gehoor- en spraak problemen. Terwijl de typische kans op aangeboren doofheid die optreedt bij de geboorte 0,01% is; ongeveer 2% van de dove bevolking onder de 2.226 inwoners van Bengkala. Veel onderzoekers komen naar Bengkala om dit unieke fenomeen te bestuderen in de hoop de oorzaak van het probleem te ontdekken. Michigan State University, in samenwerking met Gajah Mada University en Udayana University, ontdekte dat het "Kolok" -gen anders was dan normaal, vooral op chromosoom 17, dat wordt geassocieerd met gehoor en spraakstoornissen. Ondertussen publiceerde het tijdschrift Science een volledig rapport over het uiterlijk van "Koloks". Volgens het rapport werd aanvankelijk gedacht dat het fenomeen "Kolok" de manifestatie was van het syndroom van Penren, dat voortkwam uit een gebrek aan jodiumtoevoer. Op basis van de genealogie van vijf generaties die is afgeleid van verschillende 13e-eeuwse Sanskrietdocumenten, is het echter bekend dat "Koloks" -mensen voortkwamen uit genetische mutaties. Het is echter nog steeds onduidelijk wanneer en wie voor het eerst een genmutatie ervoer die vervolgens van generatie op generatie werd geërfd. 

Gemeenschapszin maakt het zo'n unieke en intrigerende plek om te bezoeken. In Bengkala worden doven en horenden samen geschoold en bijna iedereen kent de gebarentaal.

De bekende dans in dit dorp is de Janger Kolok-dans. Deze dans is bijna hetzelfde als de algemene Janger-dans, maar alle dansers zijn kolok of dove mensen. Deze dans gebruikt alleen een druminstrument als ritme regelaar.

Bron : van de verschillende internetbronnen in het Indonesisch vertaald in het Nederlands door Bali Gids Tours. Made Darma Diatmika

Reviews
reviews
  • HET UNIEKE VAN HET DOVEN DORP OP BALI

Trending Now

Iklan