Iklan

Cultuur van Bali

Bali Gids Tours
Monday, March 15, 2021 Last Updated 2024-06-08T04:29:16Z

Naast het mooie landschap is het vooral de booiende cultuur die ieder jaar heel veel toeristen naar het kleine Bali trekt. De veelzijdigheid van de Balinese cultuur komt vooral tot uiting in de vele religiuze activiteiten die dagelijks op het eiland plaatsvinden.

Een van de meest ontwikkelde en uitgebreide kuntsvormen op Bali is de Dans. De Balinese Dans zal waarschijnlijk het meest indrukwekkende zijn dat je zult zien. Met meer dan 1.000 dansgroepen staat de danskunst middenin het Balinese leven.

Bali

Er zijn verschillende soorten dansen die over het eiland bekend zijn en uitgevoerd worden bijvoorbeeld : Barong dans, Baris Dans, Legong Dans, gambuh Dans, pendet Dans, sanghyang Dedari Dans, tari tenun Dans, kebyar Duduk Dans, kecak dans etc.

1. Barong Dans

Een van de populairste balinese dans is de Barong Dans. De Barong Dans wordt ook de Krisdans genoemd. De Barong Dans is de strijd tussen goed en kwaad, tussen de barong en magische heks rangda, de personificatie van al wat slecht is. Rangda is de koningin van de heksen, een meedogenloze kindereetser en zwarte tovenares die ziekte en dood brengt. sommige deskundigen zeggen dat zij oorspronkelijk Durga is, de vrouw van Shiva, in haar kwade gestalte. De Barong, een harige, onaardse, mythische leeuw, kiest de kant van de mensentegen Rangda om haar kwaade plannen te verijdelen. De Barong Dans wordt gespeeld door twee mannen die hem komische maar complexe dansbewegingen laten uitvoeren. Hij heeft een baard van mensenhaar en over zijn hele lijf haar, veren en belletjes.

2. Baris Dans

Bali

Een statige oorlogsdans voor rituele feesten. heel kenmerkend voor de meest mannelijke aspecten van het Balinese leven. Met zijn heldhaftige poses, expressieve gezichten, schijngevechten en gewelddadige muziek is de baris een mannendans die alle emoties laat zien : hartstocht, genot, woede, tederheid, liefde.

3. Legong Dans

Beschouwd als de meest verblindende Balinese dans. Een dansvwaarin de jonge meisjes gracieuze bewegingen met hun licham en vooral met hun handen en vingers maken.

4. Gambuh Dans

De oudste dans die op Bali wordt beoefend, meer dan duizend jaar oud waarvan alle andere dansen zijn afgeleid. De mysterieuze muziek en trage, gestileerde vormen zijn uniek.

5. Pendet Dans

Een andere interessante traditionele dans uit Bali, namelijk Pendet-dans. Pendetdans is een van de welkomstdansen of typische Balinese dansen van het eiland Bali, Indonesië. Deze dans is een van de Balinese traditionele dansen die erg beroemd is en vaak verschillende evenementen vertoonde, zoals het verwelkomen van grote gasten en andere culturele evenementen. Pendet-dans wordt meestal gespeeld door de danseressen met een schaal met een verscheidenheid aan bloemen die zijn handelsmerk worden.

6. Sanghyang Dedari Dans

Sanghyang Dedari wordt een van de heilige dansen beschouwd. De heilige dans wordt wali-dans genoemd, een oud ritueel gewijd aan Dewi Sri, de godin van vruchtbaarheid en welvaart. Deze dans wordt verondersteld te worden geassocieerd met animisme en dynamiek, en wordt verondersteld te hebben bestaan sinds de pre-hindoe. Momenteel is de uitvoering van Sanghyang Dedari zeldzaam, maar je kunt het nog steeds op Bali vinden.

Sanghyang Dedari is een van de Sanghyang-dansvarianten, waaronder: Sanghyang Jaran, Sanghyang Sampat, Sanghyang Deling, Sanghyang Bojog en meer.

De dans wordt uitgevoerd door danseressen, begeleid door het lied "Gending Sanghyang" en uitgevoerd in het heilige gedeelte van de tempel. De dansers worden door de tempelpriester gekozen uit de prepuberale meisjes. Er wordt aangenomen dat de geesten de meisjes bezaten en ze in trance lieten dansen met complexe bewegingen.

Dit is gebaseerd op het idee dat een kracht het lichaam van de uitvoerder binnendringt. De kracht (Hyang) is een belangrijke spirituele entiteit. Deze spirituele entiteiten worden verondersteld de belichaming te zijn van Dewi Tunjung Biru en Dewi Supraba.

Dansers dragen kostuums die worden gedomineerd door wit en geel. Verschillende lagen stof bedekten het lichaam van de danseres. De sjaal met patroon kronkelde van de taille naar de borst en effen witte en gele sjaals die om de taille werden vastgebonden. De make-up is eenvoudig en natuurlijk.

7. Tenun Dans

Tenun Dans of Tari Tenun Bali verteld over de vrouwen die aan het weven zijn. Deze dans is gemaakt door I Nyoman Ridet en de muziek is gecomponeerd door I Wayan Likes, beide uit Kerobokan (in Badung), in het jaar 1957.

Tenun Dance is een groepsdans, uitgevoerd door 3-5 vrouwen. In het grootste deel van de dans wordt de beweging uitgevoerd in een geknielde positie. Tenun verbeelden spindraad, het weefgetouw wikkelen en weven. De dans was zo mooi, gracieus en elegant.

8. Kebyar Duduk Dans

Kebyar Duduk is een van de traditionele Balinese dansen. De dans werd Kebyar Duduk genoemd omdat de danser bijna tijdens de dans een zittende en halfzittende houding aanneemt. De dans brengt geen verhaal over, maar puur interpretatief.

Kebyar Duduk is geclassificeerd als "alus" dans of verfijnd, uitgevoerd door een enkele danser. De dans is gewijd aan de show (niet-heilig) of "Balih-balihan", om het publiek te vermaken en ook voor de wedstrijd.

De dans is geïnspireerd op de ontwikkeling of innovatie in gamelan "Gong Kebyar" die zowel interpretatie van muziek als een snel tempo mogelijk maakt.

9.Kecak Dans

De kecak dans staat ook bekend als apen dans. Dit is een koor van tientallen, slechts in zwart-witte lendendoek gekleede mannen schaart zich rond een grote olielamp en heft ritmische gezangen aan. kenmerkend is het scherpe en opzwepende 'cak- cak-cak'-geluid. De kecak dans gebruikt geen gamelan.

Mestaal andere balinese dansen worden ondersteund door gamelan muziek. Muziek die je ook hoort in alle festiviteiten in de tempels, ook wel Pura’s genoemd. Gamelan is het belangrijkste element binnen de traditionele balinese muziek. De gamelanmuziek hoor je bij alle rituelen en ceremonies. De samenstelling van een gamelan orkest is nooit exact hetzelfde, maar de organisatie is gebaseerd op een aantal instrumentengroepen met specifieke functies binnen het orkest. De Balinezen zien de Gamelanmuziek als heilig. Ze geloven dat elk instrument van het gamelanorkest wordt bewoond door een geest. De muzikant dient altijd met respect met het instrument om te gaan.

Reviews
reviews
  • Cultuur van Bali

Trending Now

Iklan