Selamat datang - welkom Op Bali
Bali is een van provincie van de 38 provincies waarin de initaire republiek Indonesie administratief is onderverdeeld. Het eiland op Indonesie bestaat uit ongeveer 17.500 eilanden met inwonners ongeveer 260 miljoen mensen. De land oppervlakte van indonesie bedraagt circa 2 miljoen km2. Het geloof op indonesie wordt door de mosliem gedomineerd. Indonesie is de grootste moeliem land ter wereld.Op Bali wonen ongeveer 4,5 miljoen mensen en de land oppervlakte van Bali bedraagt circa 5632 km2. het geloof is bali hindoestaan. Het is circa 85% van de bevolking op bali zijn hindoestaan. Bali heeft een tropsch klimaat met de gemmidelde jaartemperatuur ligt op 30 graden celcius.Bali wordt al tientallen jaren door velen beschouwd als een paradijs op aarde. Een heerlijk klimaat, prachtige heldere zeeèn met een fascinarende onderwaterwereld en een afwissellende hele mooie natuur zijn slechts een paar facetten die bali zo bijzonder maken. Bovenal wordt Bali zowel in de westerse als in de Asiatische wereld beschouwd als het bolwerk van tradities bewoond door Balinesen die beschikken over uiterst artistieke gaven. Dit alles werd reeds in het begin van twintigste eeuw onderkend en zo werd in 1908 de vereniging voor toeriesten verkeer opgericht met als doel buitenlandse bezoekers met name Nederlanders en Engelsen aan te lokken. Het allereerste hotel verrees in Denpasar in 1928,genaamd Bali Hotel.
Het aantal toeristen groeide gestaag van enkele honderden eind jaren twintig tot duizenden in de jaren dertig. Toen werd de basis voor het huidige toerisme gelegd door een selecte groep artistieke Westerlingen. De tweede wereldoorlog onderbrak ruw de groei van het toerisme op Bali. In 1942 landden de japanners in sanur. Pas begin jaren zestig kwan het toerisme weer op gang mede door ontwikkelingsplannen van de eerste president van Indonesie, genaamd Ir.Soekarno. Hij gaf de aanzet tot de bouw van de luchthaven Ngurah Rai in tuban,Denpasar en ook het luxe Bali Beach Hotel in sanur. Dit alles werd gefinancierd door japanse herstelbetalingen. In 1972 werd er een presidentieel decreet uitgevaardigd die voorschreef dat toerisme na landbouw de hoogste prioriteit kreeg. Het toerisme draagt nu circa voor een deerde bij aan Bali's economische activiteiten. Bijvoorbeeld Hotels, restaurants, touroperators, auto verhuurders, souvenirs fabriekjes en nog vele andere werkgevers bieden werk aan duizenden Balinezen.
Hindoe Geloof op Bali.
Hindoes geloven in Brahman.dat iseen goddelijke kracht die in alle natuurlijke dingen aanwezig is.omdat brahman de kern is van alles,verdienen alle mensen,dieren,planten en andere dingen in de natuur eerbied en respect Brahman is onzichtbaar en je kunt er geen afbeelding van maken. Hindoes kennen wel heel veel verschillende goden. Al deze goden laten een stuk van Brahman zien.
1. Brahma
(niet te verwarren met Brahman) laat de scheppende kracht van Brahman zien. Brahma is de god die het heelal heeft geschapen. Hij wordt afgebeeld met vier hoofden die naar de vier windrichtingenkijken. Zijn vrouw, Saraswati, is de godin van de kunst en het onderwijs.
2. Vishnu
vishnu is de beschermer van het heelal. Hijis de zonnegod die licht en leven geeft. Vaak wordt hij afgebeeld op een adelaar of slapend op een reuzenslang. Zijn vrouw is Lakshmi, de godin van geluk en rijkdom.
3. Shiva
staat voor de vernietigende kracht van Brahman. Shiva laat alles vergaan, zodat het vervolgens weer opnieuw kan beginnen. Shiva is dan ook de god van de wedergeboorte. Hij wordt onder andere afgebeeld als heer van de dans omringd door een vlammencirkel, die de nooit eindigende cirkel van de tijd symboliseert. Zijn vrouw is de godin Parvati. Zij wordt vereerd als vriendelijke en zachte moedergodin.
De kleuren bij hindoeisme
volgens hindoe geloof wordt alle windrichtingen van het eiland door de goden bewaakt. elk windrichtingen hebben eigen goden. Alle negen goden zijn manifestaties van sang Hyang widi( Brahman).
De negen goden zijn( dewata nawa sanga) zijn : vishnu, sambhu, iswara, maheswara, Brahma,rudra, Mahadewa, Sangkara, en in het midden shiva. Dus is elk windrichting heeft eigen god en elk god heeft ook eigen kleur, Op Bali kent ook nog typisch traditionele doekjes met kleur geblokte zwart en wit.
Zwart en Witte Doek op Bali(SAPUT POLENG)
De balinesen geloven in de dualiteit van de natuur die rwa bineda wordt genoemd. Deze dualiteit b.v hoog-laag,leven-dood ,goed-kwaad etc. De afspiegeling van de dualiteit wordt gesimboliseerd als wit en zwarte doekjes. Wit en zwarte doekjes wordt op bali saput poleng genoemd. Veel stenen beelden bij hindu temples worden aangekleed in zwart wit doekjes.wit is het symbool van het goed {witte magie} en zwart is het symbol van het kwaad {zwarte magie}.sommige bomen worden met zwart-witte doekjes zijn aangekleed.
De bedoeling is als teken worden gebruikt dat er een geesten zijn, dus mensen zullen de plaatsen respecteren.vanuit wetenshappelijk, de bomen dit met wit en zwarte doekjes worden aangekleed is implementatie vorm van tri hita karana concept (drie oorzaken van evenwicht). Menselijke relaties met de god, Menselijke telaties met mensen en menselijke relaties met de natuur. Het gebruikt van wit en zwarte doek is implementatie van menselijke relaties met de god als een uiting van dankbaarheid aan de god voor de bomen. een van manier om dankbaarheid te uiten zijn de bomen als mensen te behandelen. Daarom worden de bomen met wit en zwarte doek aangekleed .Daarnaast worden ook canang of offergaven met kleurrijke bloemen en wierook met een geurige geur neergezet. Dit is een uiting van oprechte dank, want door bomen kunnen mensen van fruit ,koele lucht en levenslang genieten . Hier op bali geloven ook demensen in witte magie en zwarte magie. Om wit of zwarte magie te leren kunnen sommige mensen door het Jaren lang bestuderen van heilige lontars[ heilig boekjes] die van palm bladeren zin gemaakt.zwarte magie is soort een hekserij/foedoe om andere mensen onheil te maken.veel balinesen geloven dat bepaalde ziekte door zwarte magie komt dat deze alleen maar kunnen genezen door te communiceren met een bepaalde geest. De mensen die door zwarte magie worden gestoord komen ze mestaal naar een traditionele heel mester of medicijn man . Ze gebruiken kruiden en mystieke krachten . om zo wel de kwade gesten te vriend te houden en Aldus het overwicht in de cosmos te hand heven brengen de mensen dagelijks offers. om zo wel de kwade gesten te vriend te houden en Aldus het overwicht in de cosmos te hand heven brengen de mensen dagelijks offers (canang).
Offers die op de grond wordt gezet, dat is voor de demonen[zwarte magie] en de offers die boven in de altar wordt gezet,dat is voor de goden[witte magie]. Door middle van de offers en offer gaven kunnen die harmonie bewerkstelligd worden.Tegen zwarte magie dragen sommige mensen amuletten of talismanen en magische voorwerpen om zicht zelf en hun familie te beschermen tegen kwade invloeden.
Heilige boeken van hindoeisme
Hindoes hebben heel veel verschillende heilige boeken. Het zijn verzamelingen van gebeden, verhalen en leefregels die steeds zijn doorverteld. De oudste teksten zijn de Veda’s. Deze zijn 3500 jaar geleden verzameld. Met name de RigVeda(lied van de kennis) is bekend en bestaat uit liederen en regels voor het vereren van de goden. De teksten zijn opgeschreven in het Sanskriet, de heilige taal van India. Deze taal wordt niet gesproken maar nog wel gelezen en gebruikt bij gebeden. De Upanishaden gaan over de relatie tussen een mens en Brahman (de goddelijke kern in ieder mens) . Deze zijn ongeveer 800 jaar voor onze jaartelling opgeschreven. De Bhagavad Gita en de Ramayana worden ook wel heldengedichten genoemd. Het zijn avonturen en liefdesverhalen. Ze zijn ongeveer 2000 jaar oud, maar worden nog vaak gelezen, gespeeld en gedanst, en ook verfilmd.
Om Hindu
Het Om-teken wordt vaak gebruikt als symbool voor het hindoeïsme. Om is een lettergreep van een hele oude taal uit India. Deze taal werkt niet met een alfabet van losse letters, maar heeft een alfabet van lettergrepen. De lettergreep ‘Om’ heeft een hele speciale betekenis gekregen. Om wordt gebruikt als een soort gebed om de goddelijke kracht in jezelf (brahman = atman) te voelen. De klank van ‘ohm’, als je hem goed opzegt, beweegt zich door je lichaam. Het begint met een 'A' die komt uit je mond en keel. Dan de 'U' (uitgesproken als OE) gaat door je borst en de 'M' klinkt door in je maagstreek.
BANJAR ( Dorpsvereniging)
Banjar is een organisatie bestaande uit van gezinnen in een dorp.het is een gemeenschapsorganisatie die een belangrijke rol speelt bij het handhaven van de balinese tradities en het gewoonterecht(adat).De banjar regelt onder meer het onderhoud van tempels,huwelijken,scheidingen ceremonies,crematies en etc. De banjar heeft een eigen bank waar geld geleend kan worden,de banjar heeft een eigen gamelanorkest en een eigen dansgroep.
Bij de ceremonie in het dorp wordt de gamelanorkest en dans uitgevoerd. Elke banjar heeft verder een eigen vrouwengroep, eigen jeugdclubs en een gemeenschapspaviljoen met klokketoren. Daar kan samen gepraat,vergaderd worden. In het gemeenschapspaviljoen oefent het gamelamorkest en balinese dans. Cermonie in dorps tempel wordt ook georganiseerd door Banjar. De zeer uitgebreide ceremonies die bijvoorbeeld na een sterfgeval plaatsvinden,zou een familie zonder hulp van andere banjar -leden nooit uit kunnen voeren.
Subak (irigatie system op de rijstvelden op Bali)
Vanwege het lange droge zeizoen op Bali is er in de natte rijstbouw irrigatie nodig. Door het geaccidenteerde terrein is dat geen gemakkelijke zaak. In de loop der eeuwen hebben de rijstboeren daarom gezamenlijk een uiterst ingenius irrigatie system ontwikkeld. Het system wordt gedragen door subak( collective irigatie genootschapen). De organisatie van de subak wordt ook nu door Unesco(wereld erf goed) beschermt. Een subak bestaat uit een groep rijstboeren die naast elkaar liggende velden en en een gemeenschapelike irtigatie hebben. Een subak omvat een gebied van 20 tot 100 ha. Er zijn er op Bali tegenwordig circa 1500 subak organisatie,met gemiddeld circa 250 leden. Elk lid krijgt rechtmatig van het beschikbare water.De fungtie van de subak is ook om rituele op de rijstvelden te regelen. Andere fungtie van de subak is om rivieren,dammen te repareren en ook voor het onderhouden en schoon maken van water kannalen. De irtigatiegenootschappen zijn autonom.De leden kiezen op democratiesche wijze hun leiders. Ieder lid krijgt een bepaalde functie toebedoeld om irrigatie system te kunnen laten functioneren.
Eten en Drinken
Bali kent een grote verscheidenheid aan gerechten. Het is een hardnekkig vooroordeel dat deze gerechten vooral uit sambal bestaan. Wees voorzichtig met de sambal, een bijgerecht dat gemaakt is van hete chilipepers( kleine rode pepers) met gedroogde garnalen pasta en andere smaakmakers, zoals limoensap. Wanneer uw mond toch in brand raakt,grijp dan niet meteen naar water, koud bier of koolzuurhoudende frisdranken,want wordt het alleen maar erger. Met vele verse kruiden kunnen koks vele nuances aan het eten aanbrengen. Balinees eten bestaat vooral uit rijst die wordt geserveerd met kleine porties gekruide,geurige groenten,vis en vlees. Alle gerechten hebben een basis van verse specerijen, knooflook, uien en pepers. Vaak wordt er verse kokosnoot, hetzij geschaafd, hetzij als kokosmelk, aan toegevoegd. Nasi campur (rijst met verschillende bijgerechten) wordt vaak bij eetstalletjes verkocht.
Bijzondere Balinese gerechten zijn voorbeeld:
A. Babi guling : speenvarken geroosterd aan het spit.
B. Lawar : fijn gehaakt vlees of groente met kokosnoot en heel pittig en geurig gekruid.
C. Sate lilit : dat is een andere Balinese specialiteit, het vlees en de specerijen worden op een stokje gedaan en gegrild.
D. Jukut urab : gekookte groenten( gewoonlijk de bladeren jonge zoete bladeren of bonen) worden fijn gehakt en gemengd met sjalotten, rode pepers, knooflook en kokos.
E. Rempeyek : kleine krokante koekjes van pinda's of sojabonen.
Bij het eten wordt over het algemeen thee of water gedronken. Verder zijn er ook nog traditionele alcoholische dranken,waarvan tijdens rituele plechtigheden druppels op de grond worden gesprenkeld om de kwade machten gunstig te stemmen.
A. TUAK is een licht soort bier , dat uit het sap van de palmkoven wordt gebrouwen.
B. ARAK is een sterke drank die gedestilleerd wordt uit palm of rijstwijn en vaak als mix,bijvoorbeeld met lemon en honing wordt gedronken.
C. BREM is zoete rijstwijn met een alcoholpercentage van 7 tot 9%. De wijn wordt thuis en in enkele fabrieken geproduceerd.